ISSUE 18
NEWS COLUMN
ISSUE 17
ISSUE 16
ISSUE 15
ISSUE 14
     
     

THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
   
     
STRIP
 

SPACEHAWKS WORLDNEWS ISSUE 18
Amiga Scene 2

- avagy Emeric VS Vincent :)

Ha olvastátok az előző cikket, akkor nagyjából tudhatjátok, hogy miről is van szó, most a kapott kommentekre adok választ.. Yepp!

>..ha már az Amiga-PC témánál tartunk ahhoz csak annyit, hogy be kéne látni
>végre hogy ár/teljesítmény viszonylatban a PC már évekkel ezelõtt messze
>felülmúlta az Amigát. Ha valaki ma professzionális munkát akar végezni
>(pl. web-design, trace..) egy normális árkategóriájú gépen, annak a PC-t
>KELL választania.

>(Ha már belátásnál tartunk... Miért van az, hogy a közepesen normális
>belátással rendelkezõ Amigások - akik már nem kizárólag Amiga fanatikusok,
>de nem is látnak tisztán - kizárólag Amigából és PC-bõl állónak látják a
>számítástechnikát? Ennek ilyen következtetések lesznek a következményei,
>amely egyrészt téves, másrészt te, és mások is bele fogtok keseredni az
>ilyenekbe...-Emeric SH)

Szerintem ezzel nem csak a "közepesen normális" belátású Amigások vannak így. Most nem azt mondom, hogy nem ismerem el a Mac-et vagy az SG-t (..bár a PowerMac G3-ról van egy "érdekes" szorim, de azt most inkább nem osztom meg a nagyérdeművel, nehogy aztán sértődés legyen a vége) csak azok ugye korántsem annyira ismert masinák idehaza mint a PC vagy az Amiga. Ja, és ha jól látom azt te sem cáfoltad meg, hogy PC-n a legkényelmesebb és a legolcsóbb a munka. Ez van. Egyébként mit értesz azalatt hogy bele fogunk keseredni az ilyenekbe?

(Íme, elérkezett minden fôszerkesztô álma, az interaktív magazin! Tessék, tessék, csak folyvást, csak folyvást!

Viccelôdést félretéve fordítsuk komolyra a szót. A valóság ugyanis az, hogy az Amiga csupáncsak a mi szemszögünkból annyira ismert, mint "a PC vagy az Amiga". A jellemzôbb az, hogy a nagy többségnek fogalma sincs arról, hogy hogyan is kellene a "számítógép" nagy halmazában található gépeket megkülönböztetni, és nem érti igazán, miért nincs különbség két PC, míg miért van különbség egy PC és mondjuk egy Mac között. A maradék nagyobb része is inkább hallott a Mac-ról, C64-rôl, Plus4-rôl, mintsem az Amigáról. (Vagy éppen a többiekrôl.)

Azt, hogy PC-n a legkényelmesebb és a legolcsóbb a munka nem cáfoltam meg, annak egyetlen oka, hogy ez így ebben az összefüggésében nem hangzott el. Másrészt az ilyen összehasonlításoknál megint el kellene döntenünk a kiindulási feltételeket, megtérülési idôintervallumot, leterheltséget, plusz még számos egyéb dolgot. Amihez viszont nem kell ilyesmit egyeztetnünk, az a saját személyes véleményem. Ami abban merül ki, hogy a "legolcsóbb a munka" még inkább áll közelebb a valósághoz, mint hogy "a legkényelmesebb".

Havas mintájára elmesélnék egy történetet. Volt az indexen nem is olyan nagyon régen egy topic, aminek az volt a címe, hogy "Elegem van a Linux kampányból". Több ezer hozzászólása volt, számtalan platform képviselôje volt jelen a vita folyamán, és mondta el véleményét talán meglepõ lesz - de konszenzus lett a vége. Ezen meglepô végkifejlet lényege pedig az lett, hogy az akármely irányban kifejtett ideológia/propaganda/ellenérzés ellenére döntsenek inkább a körülmények, és legyen minden feladatra az kiválasztva, ami arra a legalkalmasabb, illetve amit a rendelkezésre álló feltételek lehetôvé tesznek - és soha ne "a windows mindenre a legjobb" sem pedig a "linux mindenre a legolcsóbb" (a többit mindenki képzelje hozzá) hozzáállás, hanem a helyzet kínálta lehetôségek, igények és a sajnos mindig jelenlevô kompromisszumok határozzák meg azt, hogy hol milyen gépet használnak.

Ezt követôen hagytam fel azzal, hogy Amigát eröltessek a cégre. Szó se róla, nagyon jól meglettem volna vele, de csaknem ugyanannyi érv szólt mellette, mint az alternatív lehetôségek mellett. És mindösszesen azért esett ki, mert egyrészt nem ô a legmegfelelôbb arra a célra amit bent csinálok, másrészt pedig a magyarországi amiga hardware és alkatrész ellátás olyan amilyen - pontosabban szólva szinte semmilyen. Márpedig az itt sajnos nem megengedhetô, hogy egy meghibásodott alkatrész cseréjére ne két órát hanem 6 hónapot kelljen várni. Ez van. Ebbôl mindenki vonja le a maga következtetését, de én azóta is - és szerintem sokan azok közül, akik részt vettek azon topic alakításában - ehhez tartják magukat. Szerintem nincs olyan, hogy a PC minden szituációban jobb, olcsóbb, etc. Szerintem minden szituáció egyedi, és egyedi mérlegelést kíván(na). Már ez az alapelv is elég lenne ahhoz, hogy ha mindenhol ennek megfelelôen járnának el, akkor drasztikusan csökkenjen a hazai PC állomány.

A levont következtetésekbe pedig azért lehet belekeseredni, mert az ember alapnak fogja elfogadni ôket esetleges további következtetésekhez.-Emeric SH)

> 2. Diskmagok
>
>..Bár ez a téma már nem annyira aktuális (sajnos), fõleg hogy jelenleg
>csak a F0nt! van ringben. :(
>
>(Azért én még a WorldNews-t is idesorolnám...-Emeric SH)

Talán mégsem kéne. Egyrészt, mert itthon még elég sok Amigás kényszerül a net nélkülözésére és mára már csak a F0nt! szokott hagyományos (lemezes) úton terjedni (innen van a megnevezés is: diskmag), sőt már csak a F0nt! hajlandó AGA nélkül menni. Félreértés ne essék, ettől függetlenül én 100%-ig elismerem a TI munkátokat is és nem kötekedésből mondom, csak az online- és a diskmagok között azért igenis különbséget kell(ene) tenni.

(Ha így tekintjük a WorldNews sosem volt "disk" mag, és a "diskmagok" nagy része sem. Ha viszont az elsô 13 számot diskmagnak tekintjük, akkor a WorldNews még most is az, hiszen egy-egy kiadás lezárása után igen számos helyen jelenik meg egyetlen archívként. Akkor pedig, amikor valaki például a Chip magazin CD-jérôl jut hozzá, és offline nézegeti, akkor nemigen lehet már online magként aposztrofálni. Persze csak szerintem.-Emeric SH)

>Azért jó vicc hogy amíg az Amigás "nehéz idõkben" itthon majd` mindenki
>elõrukkolt valamilyen stuffal, addig most Istentelenül nagy a pangás kis
>hazánk Amigás életében. :J

>(Ez valahol azért elõre látható volt. Egyetlen pozitív vonatkozása a
>témának, hogy az ezen és hasonló jelenségek azt jelzik, hogy az igazán
>nehéz korszakot megintcsak átvészeltük, és az végetért.-Emeric SH)

Szerintem te nem értettél meg. Én a cikk megírása óta egyáltalán nem érzékeltem, hogy lezárult volna ez az inaktív-korszak! Talán azért lustult el mindenki, mert az utóbbi néhány évben HW update történt (jó sok kívánni valót hagyva maga után) és egyszerűen csak mindenki a másikat várta. Damn.

(Azt hiszem te sem értettél meg sokkal jobban mint én téged. :) Én nem az inaktív korszakot értettem "nehéz korszak"-nak, hanem pont ellenkezôleg, a Commodore csôdjét követô azon korszakot, amikor elképesztôen hosszú ideig a 0 hardware fejlesztéssel egyidejűleg zajló aktív korszak tartott. Várható volt, hogy valami jobb hardware megjelenésével (tudom, nehéz már "új"-ként gondolni rá, de a PPC kártyáink akkor is azok, elég ha kihasználtsági szintjüket tekintjük) az emberek megnyugszanak majd, és egy rövidebb-hosszabb inaktív korszak következik majd. (Ez más gépeknél is mindig megfigyelhetô volt.) Mindenesetre itt a válaszodban egész pontosan megfogalmaztad te is azt, amire én gondoltam, tehát - remélem - ugyanarról beszélünk. Ez mindenhol és mindenkor így van és volt, majd elmúlik. Ezért írtam, hogy én nem aggódom. (Pedig nem is én vagyok a Ticsenkó)-Emeric SH)

> 3. A mai magyar Scene

>Mostmeg mindenki "töketlenkedik". A régi felfogás szerint hiába van egy jó
>kóder, ha nincs aki rajzoljon vagy zenét írjon.. Talán itt komprumisszumot
>lehetne kötni a pécésekkel, nem olyan megalázó az ha valaki más
>platformról kér segítséget, ha egyszer õk többen vannak..

>(Én azt hiszem saját megfontolásból jó ideig nem fogom még szapulni a
>magyar Amiga scene-t. Az lenne csak a vége, mint a magyar focinak
>szerintem... Addig mondták, hogy sehol sincs, míg EZ lett belõle...
>Nekem tehát egy EFT AntiQ intro egy évre is bõven elég... A többi meg majd
>jön. Szerintem.-Emeric SH)

"A többi meg majd jön." - Szerintem mindenki ezt várja/gondolja, ezért is van ilyen ritkán hazai induló a partykon. Az meg szintén érdekes felfogás, hogy bőven elég egy intro egy évre (aminek tudtommal még mindig nincs meg a végleges verziója). Talán mégis beszélni kellene a hazai Amiga Scene problémáiról? Meglehet. Mint ahogy az is, hogy az új arcok nem tudják voltaképp mi is az a scene, és hogy az mire is jó. Lehet, hogy újra meg kellene tanítani az emberekkel ezt a fogalmat, mert az évek során már elfeledhették.

(A "többi meg majd jön"-t azt hiszem kicsivel fentebb kifejtettem már. Nekem az az intró (kiemelendô, hogy arról a bizonyosról beszélek) tökéletesen kielégítô, mert ennél jelképesebb intró talán nem is lehet. (Azt inkább nem fejtegetném, hogy miért, mert egyes ex-mosógép júzereknek fejébe szállna a dicsôség, és azt meg azért nem szeretném :)) Mindenesetre legalább 8 olyan alapvetô fontosságú jelzôt fel tudnéksorolni, amiért fontos, hogy létezik.

Az Amiga Scene "problémáiról" persze lehet beszélni. Mint írtam azonban félek, olyan következménye lett, mint amikor néhány évtizede úgy kollektíven elkezdték szidni a magyar focit. Azután most megnézhetjük mi lett belôle. Ennek ellenére új ötleteket, vagy produkciókat felvetve minden további nélkül érdemes a "magyar fociról", azaz a magyar Amiga Scene-rôl beszélni. De azért csak óvatosan, mint a hímes tojással. :)

Ami a Scene mibenlétét illeti, azzal kapcsolatban csak anakronisztikus gondolatokat tudnék megfogalmazni. Még az is lehet, hogy a Scene immár anakronisztikus fogalom. Azért mégiscsak jó lenne életben tartani. Tudok még egy "anakronisztikus" dolgot, ami nagyon is megállja a helyét a mai világban... Úgyhogy anakronizmusokra fel!-Emeric SH)

Ezzel a gyönyörű gondolattal zárom is soraimat, mert a végén még nem marad elég theme a következő cikkhez.

(Így van. Nagyon jól elbeszélgettünk a magyar Amiga Scene állapotjáról, bár voltaképpen nem beszéltünk semmirôl. Ennek ellenére azt hiszem nagyon is hasznosan töltöttük el és meg ezt a cikket-Emeric SH)

See ya.
Vincent
vinc_df@freemail.hu

 

 

 

 

 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD