ISSUE 18
NEWS COLUMN
ISSUE 17
ISSUE 16
ISSUE 15
ISSUE 14
     
     

THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
   
     
STRIP
 

SPACEHAWKS WORLDNEWS ISSUE 18
INTRO

Showtime Folks!

Amikor a legutóbbi számnak nekiálltunk a dátum még 1999 volt. Ugyan azon lehet vitatkozni, hogy az új ezredévnek elsô száma-e jelen kiadásunk, vagy majd csak jövôre mondhatjuk el ezt róla - mégis, ez 2000 legelsô kiadása, és akár így, akár úgy, valahol azért mégiscsak beléptünk a következô évezredbe.

Szomorú hírekkel kezdôdött ez az év is: ezúttal a Phase5 volt az, amely a csôdbe jutott Amigás cégek sorához csatlakozott - persze hamar kiderült, hogy a teljes termékskálát, a 603e/604e kártyákig és C/Bvision kártyákig bezárólag átvette a DCE, a szoftverfejlesztés folytatásáról pedig szintén rekordidô alatt született megállapodás - így végülis csupán a G4 kártyák sorsa kérdéses egyelôre. (yupp, persze pont az én kártyámmal kell viccelôdni-Emeric SH)

Az mindnesetre már most leszűrhetô, hogy az erôviszonyok alapjában fognak ezt követôen átrendezôdni az Amigás világon belül: mindenképpen várható a WarpOS drasztikus elôretörése, amely végtére is hordoz magában pozitív következményeket: lassan - a PowerUP támogatásától függôen, amelyet még mindig nem lehet teljesen leírni - elérkezhetünk ahhoz a szituációhoz, hogy csupán egyetlen kernelünk lesz. Szomorú, hogy ehhez pont a Phase5-nek kellett csôdbemennie.

Mondjuk mivel csaknem két nappal a hír kipattanása utána DCE már bejelentette, hogy rendelkezik (a G4 kártya kivételével) a teljes Phase5 termékskála gyártási jogával a BVisiontól elkezdve az összes PPC kártyáig bezárólag. Pár nappal ezt követõen pedig már azt is bejelentették, hogy megállapodtak a Phase5 külsõ szoftverfejlesztõivel, így biztosítják a további szoftverellátást, valamint átvették a teljes szervízellátást is - a régebbi kártyákat is beleértve - és rövidesen megkezdik a kártyák tömeges elõállítását - olyan nagyon nincs okunk aggodalomra.

Azután szintén ennek kapcsán kerültek napvilágra a hírek a Fusion PPC verziójáról - az alkotók, a Microcode Solutions megint bugokba rohant a WarpOS-ben, ami minimum azért azt jelenti, hogy komolyan foglalkoznak a témával. Remélhetôleg e szám összefoglalójában már hozzáférhetô lesz egy többé-kevésbé bugfree és használható verziója annak az emulátornak, amelynek voltaképpen elsô helyen kellett volna megérkeznie ahhoz, hogy az Amigás PowerPC platform hatékonyabban legyen képes gyűjteni a felhasználóit. Voltaképpen ez lett volna az az egyik kulcsprogram, amiért érdemes váltani PowerPC platformra - ennek ellenére még mindig várat magára.

A Haage&Partner mindenesetre a jelenlegi Amigás vezetéssel is szoros kapcsolatok kiépítésén fáradozik, amely valószínűleg azt jelenti majd, hogy az OS3.5 után további fejlesztésekre is számíthatunk, és így van esély arra, hogy a több mint fél évtizedes kiesést, amely alatt gyakorlatilag semmiféle fejlesztés nem történt az AOS-t illetôen, szépen lassan talán ledolgozhatjuk. Bírunk egy bizonytalan ígéretet is egy native PPC AmigaOS-rôl, azonban annak ki tudja mikori elkészültéig meg kell elégednünk a jelenlegivel.

Vagy mégsem? Hiszen itt az Aros, és talán küszöbön áll az Amino által kidolgozandó rendszer és VP is. Akármi is lesz, akármelyikük is bukik el, azt hiszem egy tanulságot mindenképpen levonhatunk.

Annak idején Amiga néven épült egy téglafal. Ezen fal téglái cégek és felhasználók voltak, mi voltunk, mi magunk. Azután a legnagyobb tégla kidôlt. Majd szépen lassan fokozatosan kezdték kiütni a téglákat. A téglafal eközben persze a magasban épült tovább - de az alapjait bombázták. Egyiket a másik után, úgy ütötték ki ezeket a téglákat az idôk folyamán. Az alapoknál kiütött téglák helyén pedig elôbb rések, majd lyukak, végül pedig tátongó nyílások keletkeztek.

És azt hiszem a kiütött régi téglák közül a Phase5 volt az utolsó. Az utolsó olyan tégla, amely a felépített, rettenetesen magas falat még tartotta, amely összekötötte az alapokkal... A téglafal sorsa megpecsételôdött.

...

A látvánnyal persze nehéz betelni. Pedig akármilyen hihetetlen, ez kell legyen az igazság. Egyszerűen nincs más magyarázat arra, amit látunk.

Az AMIGA lebeg...

És innentôl nincs már, ami a földhöz kötné. Oda repülhet, ahova akar...
A platform that simply refuses to die.

Emeric SH

 

 

 

 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD