ISSUE 18
NEWS COLUMN
ISSUE 17
ISSUE 16
ISSUE 15
ISSUE 14
     
     

THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
   
     
STRIP
 

SPACEHAWKS WORLDNEWS ISSUE 18
UltraPlex 40max (alias PX-40TS)

A jó öreg 8x-os Sony CD meghajtóm (ATAPI vala a szentem), már kezdte lassan megadni magát, komolyan elgondolkoztam hogy milyen új CD-ROMot vegyek helyette. Itt az alapkérdés nem az volt hogy SCSI v. ATAPI, mivel egyertelmű volt hogy ATAPIs jószág nem jöhet szóba (melóhelyi nemannyira jó tapasztalatok), szóval maradt a SCSI. SCSIból széles Magyarországon első nekifutásra 2 fajta került a látóterembe: TEAC 32x, ill. UltraPlex40x. Az elsőt sikerült megtesztelnem pár óráig (mivel a pCs tulajnak nem müködött a gépében először, és elhozta hozzám, hogy hátha a CD-ROM rossz, ofcoz pikk-pakkra működött Amigában, de ez egy másik mese). Szóval a TEAC jószág valami kellemes 1.5 kilós "kicsike" (más mércével 2x nehezebb mint egy ATAPIs Sony), nálam kb. 2.5-3.5MB/set olvasott (CyberStorm MKIIn levő FastSCSI-II kontrollerével), de érdekes módon ezt az értéket 'random sector read'-nél is hozta, ami mellett maximalisan halk működést produkált, csak a levegő sűvített egy picit belőle. (a teszt minden esetben a SCSIBench programmal történt, ami AmiNETről leszedhető). A TEAC egész eddig szépen muzsikált, de hátra volt az igazi teszt, mégpedig a MakeCD grab teszt. (hiába, mégis CD íráshoz való segédszköz a CD olvasó leginkább...) A mode1 data grabbeléssel semmi gond nem volt (12x-es min. speed), de érdekes módon audio és mode2es trackeket fixen 4xes sebességgel szedte. Sajna ez nagyon megingatta bennem a TEACbe vetett bizalmat. (hozzá kell tenni, hogy ez az alap firmware-el volt, szóval lehet hogy ennek a szamlájára kéne irnom, de firmware csere után nem tudtam kipróbálni újra...)

A másik versenyző a Plextor maradt... Eddig egy helyen láttam Plextort működni, az egyik helyi számtechboltban, ami még egy régi 12x-es, és 3 éve használtak nagy megelégedéssel. Manapság már nincs meg a drasztikus árkülönbség, mivel ez a 12x-es olvasó valami 50e Ft-ba került anno.... A döntésemet az is segítette, hogy Smith bátyó is egy héttel korábban vett egy ilyen Plextort, és pozitív véleménnyel volt róla. Szóval elcaffogtam számtechbolt, és kinéz katalogusból, hogy mi az ábra. Volt doboz nélküli olyan 20e+fa körül, ill. dobozos 22.5e+fa körül. (net. nagyker áron 18e es 21e kb.) Az árkülönbség minimálisnak mondható, ezért maradtam a dobozos mellett. 2 nap múlva megjött a jószág (hiába, nem tipikus hogy egy pC bolt ilyet tartson raktáron, sőt a SCSI dolgok is kimerülnek pár SCSI cardban), ízléses dobozban, 12 nyelvű kézikönyvvel (magyar is!), audio-kábellel, pár jumper és csavar társaságaban, valamint egy CD vésznyitó fémpálcikával, plusz egy CD-vel. Még a boltban belelapoztam a kézikönyvbe, ami persze Amigáról egy szót se ír (nem lepődtem meg :), de kicsit lelombozott a magyar nyelvű rész helyesírása. (jópár betű hiányzik, betűk felcserélve, etc.) A min. config a kézikönyv szerint egy PCI SCSI vezérlő és P133 (hehe), ofcoz ebből a SCSI a lényeg, ami valószinűleg sima SCSI-2 (a drive maga Ultra SCSI buszt támogat maximum, 20MB/s maximalis elméleti értékkel).

A beüzemelés a gépbe pár percet vett igénybe (most nem térek ki a SCSI egységek terminálására és egységszám beállítására), és utána természetesen azonnal működött. (nem kell a HW varázsló se...)

Kapásból a MakeCDre vetettem magam, hogy megnézzem mire képes... a sebesség lenyűgöző: pontosan úgy mint a doksiban is szerepel: 17xes olvasási sebességet min. hozza (nem újraírható adat/audió cdknél), CD-RW lemezeknél egy picit lassabb, de 12-15x sebesség a minimumum, tehát jól használható imagefile nélküli írásra, de esetleges grabbelés utáni íráshoz úgyszintén. (max. 4-5perc alatt leszedhető a teljes CD)

A szokásos Sysinfo átviteli teszt 2.89MB/s, a fent említett SCSIBench átvitel folyamatos olvasásnal 2.9MB/s-től 6.4MB/s-ig terjedt. (128kb buffer, sequential read), random read-nél pedig 700-800kb/s volt, ami kevesebb mint a TEAC-é, valószinűleg a TEAC kb. fél kiló plusszsúlyából adódik a különbség (stabilabb a motor).

Az igazi poén azonban egy kicsi "PlextorControl" névre hallgató program (AmiNET), amivel lehet a meghajtó sebességét, a motor kikapcsolási idejét, etc. állítani. Szóval gond nélkül beállíthatjuk 8x-os sebességre a driveot (általános használatra untig elég), mivel ilyenkor teljesen halk, és a MakeCD úgyis feljebb állítja a sebességet grabbeléskor. (és nem elhanyagolható tényező, hogy lassabb fordulatszámon a drive élettartama is hosszabb). A drive legfontosabb tulajdonsága az ún. "anti-vibration system", ami megszünteti a drive és a lemez beremegését az olvasás utáni sebesség változtatáskor, tehát nem lesz mindenféle (a CD tulajdonosából frászt kiváltó) hang - ezt direkt kipróbáltam olyan CDvel amire volt egy matrica ragasztva az aljára (így kaptam), és semmiféle különbség nem volt a sima lemezekhez képest, se sebességben, se hangban.

A teszteredményekhez egy apró hozzáfűznivaló, a teljes tesztconfig: A4000T/CyberStormMKII (060/50), cybscsi.device 8.6beta, a SCSI kontrolleren a CD "synchron" módban volt (ekkor elméletileg 10MB/s a kontroller maximális átvitele), a SCSI láncon volt még egy Panasonic 7502-es CD író, ill. egy Sony SDT-5200-as DAT drive. A CD meghajtó alap firmware-je 1.10-es volt, az 1.11-es már letölthető volt Plextor site-ról. Amikor leszedtem az új firmware-t, meglepődtem, hogy a Plextor site-on van Amigás program is, mind a PlextorControl, mind a FlashROM nevezetű Flash-cserélő program fentvan. (ezek után érthetetlen számomra hogy miért nem szerepelt az Amiga kompatiblitás a a CD meghajtó dobozán....) Először azt hittem, hogy a FlashROM csak Plextor CD írókhoz jó, de meglepetésemre ez a meghajtó is szerepelt a támogatott meghajtók listáján. (A FlashROM 1.3as verziójáról van szó) Rövid doksi tanulmányozás után megpróbáltam a FlashROM cserét. (érdekes, hogy Amigán nem kell "tiszta" géppel bebootolni ehhez a művelethez, nem úgy mint pCn, pl.) Szóval netezés mellett egy sima Shell ablakban elindítottam a dolgot, de egy picit meghűlt bennem a vér, mivel 2 perc után se akaródzott kilépni a progi (csak a "Flashing ROM now..." felirat volt az ablakban). Vártam még egy kicsit vele (kb. 3percet összesen), és megnéztem a SCSI buszt, miután kiderült hogy a Flash-elés megtörtént, ezért újrabootoltam, és utána valóban működött a meghajtó az új ROM-mal. (Megpróbáltam mégegyszer, de akkor is ugyanez volt az effect, sőt Smith is megpróbálta (neki BPPC SCSI van), és nála is ugyanígy elhalt a progi, de az updatet megcsinálta, szóval majdnem bizta hogy ez programhiba a FlashROMban, majd írok egy szép bugreportot). Itt jegyzem meg, hogy két alap firmware lehet a driveban, és ettől függően más verziót kell beletölteni (az aktuális firmware-t minden SCSI-t nézegető program kiirja). Azonban semmi különbséget nem látok az új ROM-al (pedig 3-4 jelentős változtatás volt a doksi szerint, pl. MODE2 olvasási hiba javítás, ISRC olvasási hiba javítás, ill. a motor kikapcsolása lemezkiadás előtt), legalábbis épp úgy működik minden mint előtte.

A működés során semmilyen probléma nem merült fel, maximálisan azt hozta a meghajtó amit vártam tőle.

És végül pár technikai adat a kézikönyvből: A drive külső és belső változatban is van, a külső változat természetesen egy formailag hozzá illeszkedő házban. (PX-40TSi a belső, es PX-40TSe a külső jelölése)

Támogatott formátumok: CD-DA, CD-ROM Mode1 (ISO 9660), CD-ROM XA Mode 2 (Form 1&2), Photo-CD, Multisession, Video-CD, CD Extra, CD+G, CD-Text, CD-RW A CD-RW olvasási sebessége 14-32x, míg a többié 17-40x.

Csatolótípus: Ultra SCSI-2
Adat átvitel sebessége: 2.6-6.0MB/s
Burst Mode: 20MB/s (sync), 5MB/s (async)
Elérési idő: Random access 85ms, Random seek 80ms
Belső buffer: 512KB (128block)

Ezenkívül két led: egyik jelzi hogy lemez van a meghajtóban, míg a másik az olvasást. Valamint a drive rendelkezik külső play-gombbal, de nemhinném hogy sokan használnák ezt. (a fejhallgató kimenet hangja egyébként nagyon szép, mentes mindenféle elektronika/mechanika zajtól, úgy ahogy az ember elvárja)

Súly: 1kg

És természetesen 2 év garancia.

Konklúzió: Teljesen korrekt CD meghajtó, minden SCSIval rendelkező Amigásnak ajánlom (legalább kipróbálásra), kicsit talán elriasztó a magas ára, de a 2 év gari mindenképpen meggyőző - szóval egy Amigához méltó színvonalú egység. (az ATAPI usereknek pedig mindenképpen ajánlom a TEAC IDE-s verzióját kipróbálásra, mivel az létezik, és itt jópár embertől pozitív visszajelzést hallottam róla)

pH03N1x

 

 

 

 

 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD