THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
 

WORLDNEWS ISSUE 19
AMIGA Világ fikázó 5

Szóval itt van az AMIGA Világ márciusi száma, ami május végén jelent meg. Igazság szerint már ebbe is beleköthetnék, hogy miért éppen májusban jelenik meg a márciusi szám, de kémeim jelentése szerint ebben a nyomda volt a ludas, így megbocsájtok :).

(Nnno, ismét szokásos elõzetes figyelmeztetésemben találkozunk. Mint azt mindenki észrevehette, ugyanúgy mint az elõttünk található harmadik generációs CH screenshotokat az Amiga Világ fikázót is átköltöztettem a News Columnba. Így is mindenki olvashatja, és legalább az eszméletlen mennyiségû AV pro és kontra nem zabálja annyira a helyet. Az AV fikázó pedig szépen lassan kezd emberi szintre süllyedni... Persze azért érzékeny lelkületûeknek nem árt az óvatosság... -Emeric SH)

Ez a májusban megjelent márciusi kiadás azért is különleges, mert a májusi márciusi szám a 10. azaz tizedik száma az AMIGA Világ-nak! Az újság belépett a tinédzser korba! Csak így tovább fiúk hajcsatok, hajcsatok :)...

Az örömbe azonban egy kis üröm is vegyül ugyanis egy másik Amigás orgánum is az tizedik szám után adta fel a küzdelmet, reméljük az AV legalább eljut a 11. számig ;).

Ezekután következzen a szokásos vérhányás...

Borító:
- első oldal ---> a legszembetűnőbb rajta az a hatalmas tizes szám plusz utána az a bazinagy felkiáltójel. Ha Petikének lett volna egy kis humorérzéke akkor a tizenegyes számmal jatszotta volna el ezt (tizenegyes szám + bazi nagy felkiáltójel). A nagy tizes szám plusz az a bazi nagy felkiáltójel alatt 3360 db kis 10-es szám leledzik (a hatalmas tizes szám és a bazi nagy felkiáltójel által eltakart kis tizeseket is beszámítottam, de a lap alján taláható félbevágott 56 db kis tizest nem!), ah a design az valami észvesztő!
- második oldal ---> tartalomjegyzék meg némi reklám az Amiga Világ CD-nek.
- harmadik oldal ---> reklám. Nem ártana már frissíteni azt az árlistát...
- negyedik oldal ---> reklám. No comment.

Belívek:
- 3 oldal ---> Bevezető A két főszerkesztő rövidke szösszenete olvasható, amiknek nem sok közük van az Amigához. Talán csak annyi, hogy az Amiga Világ CD 5-ön fenn lesz az LSDictionary TELJES változata, így aki eddig nem vette meg 3000 local creditért, az most megveheti az Amiga Világ CD 5-ön 1000 local creditért.
- 4-7 oldal ---> Hírek Infók az Amiga háza tájékáról hw és sw viszonylatban. Jó lett volna egy színes kép a BoXer alaplapjáról, de a fekete-fehér kép is szinte kielégítette a kíváncsiságom. Jó lenne pár szót még ejteni róla a közeljövőben.
- 8-10 oldal ---> Monument Designer PRO 3 Egy nem valósidejű (video)feliratozó, effekt, stb program leírása. Ígyéretesnek tűnik a program a leírás alapján! Talán én is megveszem! Ha-ha :)! Remélem mihamarabb lesz folytatása!
- 10 oldal ---> Blizzard 1260 turbokártya GYIK Nincs mit hozzáfűznöm, a kis szösszenet címe mindent elmond.
- 11-21 oldal ---> Angband Egy ASCII RPG!?, kalandjáték!? picinyke leírása. Biztos jó lehet a játék, de én nem tudtam játszani vele mert a progi folyamatosan bemondta az unalmast :(. (Tudnám hogy csináltad, nekem elsõre ment...-Emeric SH) Kár, hogy az AV-ban jelent meg, túl sok helyet foglal el, bár ezt a főszerkesztő is elismerte.
- 21 oldal ---> Tippek, trükkök Ikonszerkesztés Egy perces cikk az ikonkészítés rejtelmeiről a PPaint-ben by Napi2. Ikonbuzerátoroknak kötelező!
- 22-23 oldal ---> Adorage Egy újabb effekt program leírása. Így az ismertető alapján nem egy rossz program... ...de mint köztudott "a puding próbája az evés"!
- 23 oldal ---> Néhány tipp ikonokról és egyebekről Tényleg csak néhány tipp az ikonokról és egyebekről :).
- 24-25 oldal ---> Lightwave Animációs tippek a Lightwave-hez, kezdőknek hasznos.
- 26-27 oldal ---> AmigaOS 3.5 Hogyan installáljuk a 3.5-ös OS-t úgy, hogy közben ne tépjük ki az összes hajunkat. Jó lett volna ha N2 az időközben megjelent BoingBag-ről is regélt volna, mert mint köztudott ez az első olyan AmigaOS amit a kiadás után már javítani kellett. Ha minden igaz akkor a napokban jelent meg a BoingBag2!
- 28-31 oldal ---> ImageFX (3) Pár effekt bemutatása a gyakorlatban, az AutoFX parancsainak az ismertetése és egy rövid GYIK. A GYIK-nél lenne nekem is egy kérdésem! Mi a bánatért fagy el az AutoFX ha ki akarok lépni a programból?! Kicsit idegesítő már a 2-es verzió is ezt csinálta! (Válasz: Miért, elfagy?-Emeric SH)
- 31 oldal ---> Méghogy a hogyishíjják... A tudatlan, kevesett látott Amiga abuser felvilágosítása az ügyben, hogy nem csak a dzsunkán van AUTORUN hanem az Amigán is csak AutoRunNG a neve... Hurrá most már teljesebb az életem!
- 32-34 oldal ---> Executive Némi világosság keltés Executive v2.xx ügyben. Nekem valahogy nem jött be a program.
- 35-39 oldal ---> Miami 3.0 (2) Az előző magban megkezdett cikk befejező része. Ha már ezek után sem tud semmit kezdeni a felhasználó a programmal, akkor már úgyis mindegy...
- 39 oldal ---> TCP/IP Amiga-PC között Így talán lényegesen gyorsabb az adatátvitel egy dzsunka és egy Amiga között. De szerintem a legegyszerűbb és leggyorsabb adatátvitel az ha kivesszük a dzsunka HD-ját és felmountoljuk az Amigánkra ;).
- 40-43 oldal ---> ARexx (2) A cikk alcíme az, hogy:"A király[1]"! Már kezdtem arra gyanakodni, hogy N2 Zámbó Jimmy-ről fog áradozni :)! De pár pillanattal később leesett, hogy az ARexx programozásának a rejtelmeibe vezet be minket. A cikk alcíme a "Rejtelmes ARexx" is lehetett volna...
- 43 oldal ---> Hogyan csináljam? AmigaOS Némi segítség, jótanács plusz egy kis bújtatott reklám a B.N.A.K.-nak.
- 44-47 oldal ---> Blitz Basic (5) A végtelen történet folytatódik, a mesélő, rendező Napi2 a főszereplő a Blitz Basic.
- 47 oldal ---> Post Egy kellemes kis programocska leírása amivel a PostScript típusú file-okat lehet nézni és ha a szükség úgyhozza akkor el is lehet menteni a file-t IFF ILBM formátumban. Ezt a funkciót mindenesetre az ImageFX is tudja, csak az nem "ingyé" van.
- 48-49 oldal ---> Max Rally Gondolom már mindenkinek leeshetett, hogy ezen a másfél oldalon (48-49 oldal) egy játékról lesz pár karakter a billentyűzetbe hullajtva. A cikket Űrsólyom Imre követte el. Engem hidegen hagyott nemcsak a cikk, hanem a játék is, amivel ha játszottam talán öt percet akkor már sokat mondok. Az viszont érdekes, hogy a játék nálam 040 + some PPC pöccre indult, nem kellett lebutítanom a procit! Lehet, hogy Űrsólyom Imre gépében másfajta 040 + some PPC kártya van :)? (Talán ha õhülyesége jobban elolvasta volna a cikket akkor rájöhetett volna a kettõnk gépe közötti kapitális különbségre: az enyémhez van printer csatlakoztatva, a tiédhez nincs... Ezt hívják egy cikk felületes átfutásának, ugye?-Emeric SH)
- 49 oldal ---> Forest Dumb Forever Valamilyen mászkálós játék elég negatív hangvételű leírása. A negatív hangvétel felelőse Reynolds. A cikk elolvasása után már nem is akartam vele játszani... ;)
- 50-52 oldal ---> Star Fighter - D'Yammen's Reign Újabb kis cikkecske Reynolds billentyűzetéből. A játék maga valamilyen űrhajós, lövöldözős, küldetésezősdi izgalom.
- 52 oldal ---> Hexen Igen már szinte hiányzott! Újabb cikk Reynolds-tól most a Hexen leírását próbálja meg a többre vágyó olvasóközönség torkán lenyomkodni! A cikk a minimalizmus jegyében születhetett... A következőkről a cikk és a cikkíró egy szót sem ejt: - annak a Hexen WAD file-nak a méretéről amivel a program működni hajlandó. - a progi CLI utasitásai. Van pár darab belőle... Igaz a már szinte dícséretes, hogy leírta a progi cheat-jeit, csak egy a baj velük, hogy azok a demóverzió csalásai... Nem baj Reynolds lesz ez még ígyse! De örülök, hogy Neked bejött a program... ...nekem más szokott...
- 53 oldal ---> Tiny Troops Ah egy újabb cikk Reynolds-tól pedig már azt hittem, hogy megúszom... :( Nem volt erőm elolvasni... De becsszó később majd elolvasom, 12 oldalas élménybeszámolót írok belőle és ha kell akkor meg is zenésítem :)!
- 54-55 oldal ---> Midi (2) A régvárt cikk folytatása, beavatás a Midi-zés rejtelmeibe Amigán.
- 55 oldal ---> Second Spin Egy sokoldalú mp3 készítő program leírása.
- 56-57 oldal ---> LSSzotar, LSDictionary Csak tudnám, hogy erről a két programról minek kell cikket írni? A programokhoz adott AmigaGuide-ban minden világosan és érthetően le van írva MAGYARUL is! Szerintem ez az a cikk ami tényleg egyenlő a NULLÁVAL!
- 57 oldal ---> CDDA & MPEG Opus alatt Ismertetés egy olyan programról aminek a segítségével DOpus alatt is hallgathatunk CDDA és Mpeg formátumú zenéket. Én egyszerűbben oldottam meg a problémát...
- 58-60 oldal ---> Visage VS. Viewtek A két fentebb említett képnézegetőke CLI utasításainak az ismertetése. Szerintem ezek után már mindenki használni tudja a két programot.
- 60 oldal ---> Screenkeys Egy olyan kis Commodity program ismertetése aminek a segítségével a különböző programok képernyői között tudsz egy meghatázott gomb vagy gombkombinációval lépkedni. Őtletes kis program lehet, csak szinte semmi értelme, mert ugyanezt a funkciót kicsit más formában az MCP és a MultiCX "Screensmenu" (MCP), "Screenmenu" (MultiCX) is tudja! Egy újabb Commodity ami csak a memóriát fragmentálja...
- 61-62 oldal ---> Civilization tippek (3) Mint a rétestészta... ...csak nyúlik és nyúlik...
- 62 oldal ---> DeKuBi Deutsche Kultur Bilder Egy multimédiás CD-Rom ismertetése ami a német történelmet mutatja be a Scala segítségével. Biztos jó lehet... Csak tudnám, hogy mi köze az Amigához és az Amiga Világhoz az egésznek (a Scala-n és azon kívül, hogy az Amiga is tudja kezelni a CD-Rom-ot)? Ja a cikket Reynolds követte el. (Hm. Úgy nézem ezúttal is sikerült rátalálnod Reynolds cikkeire, már a sokadikat húzod le a sárba... Meglásd, egyszer megver.-Emeric SH)
- 63-64 oldal ---> Quadra Composer Egy zeneszerkesztő progi leírása. Jó lenne, ha lenne folytatása.
- 64-66 oldal ---> Argue V1.4 Egy olyan kis stuff leírása aminek a segítségével különböző CLI-ből paraméterezhető programokhoz házilag ennek a programnak a segítségével Mui-s felületű GUI-t készíthetünk. Nem lehet rossz a program de én inkább maradok a fapadnál! "A fiúk a CLI-ben dolgoznak..."
- 66 oldal ---> Ismét az ikonokról Egy rövidke írás arról, hogy mit tud még a DOpus ikoninfó ablakja. Mik ki nem derülnek...
- 67 oldal ---> Installer Inkább a kezdőknek szóló cikk a haladók akár át is ugorhatják, mert nem sok újat mond nekik az "Installer"-rel kapcsolatban. Most vettem csak észre "Telepítő"! N2 agyára biztosan ráment a sok WinXX vagy WinXXXX :) installálás. "Telepítő" az eszem megáll... Csak az az érdekes a dologban, hogy az oldal fejlécébe az "Installer" van írva!
- 68 oldal ---> Internet ajánló Egy magyar és egy külföldi internet-es cég bemutatása. Akit érdekel a dolog az olvassa el a cikket.
- 69 oldal ---> Hírdetés Szóhoz sem jutok...
- 70-73 oldal ---> Levrov Jé! Benne van az Amiga Világ fikázóm második része! Ejnye-bejnye ketten támadunk egyre ;)... Csak tudnám, hogy mily módon került az SNews-ba írt cikkem az AV-be? Rejtély... Mindenesetre büszke vagyok magamra! Nulla azaz 0 agymunkával több mint kettő azaz 2 oldal foglalkozik velem már Amiga Világ-onkét... Csak gratulálni tudok magamnak! (Ugyanmár, mi ebben a kunszt? A politikusok is pontosan ezt csinálják...-Emeric SH)
- 74-75 oldal ---> Külvilág Van világ az Amigán és a brazil tv sorozatokon túl! Ezt próbálja meg bebizonyítani Horváth Péter.
- 75 oldal ---> Apróhirdetés Apró és hirdetés...
- 76 oldal ---> B.N.A.K. hírdetés A véleményem a megvásárlásával kapcsolatban továbbra sem változott meg.
- 77 oldal ---> Apróhírdetési és előfizetési szelvény Wow!
- 78 oldal ---> Impresszum Némi infó az újságról illetve arról, hogy mi várható a következő számban. Villámcsapásként ért a hír, hogy nem fogok a levrov-ban szerepelni, pedig megint kitettem magamért :)!

Szóval ez lenne az Amiga Világ tizedik száma. Már külön dícséretet kapnak a fiúk azért, hogy eddig kitartottak és rendületlenül csinálták az újságot. Csak így tovább fiúk! Remélem még sokáig fogtok boldogítani pár száz lelkes Amigást az újság megjelenésével.

Igaz ebben az újságban is volt pár olyan cikk:
- LSDictionary
- LSAGSearch
- Installer
aminek nem sok hasznát vettem, mert van róla magyar nyelvű doksi (LSDictionary, LSAGSearch) vagy már harmadnapos Amiga használó koromban tudtam kezelni a programot (Installer). De ez nem rontja el annyira az összhatást, mint az várható volt.

A Guy Called Raven

(Egy-két részt leszámítva meglepõen normálisra sikeredtünk... Mit fogok én kommentezgetni ezután?-Emeric SH)

 

 

 
 
 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD