THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
 

WORLDNEWS ISSUE 19
Amiga Világ kritika (aka fikázó 6)

Eljövend az Úr 2000. esztendejének június havának 3. napja mikor is a lelkes magyar Amigás felhasználók összegyülekezének egy kis baráti csevegésre. Ennek az örvendetes eseménynek, és annak hatására, hogy az Amiga Világ 10. száma több mint két hónapot késett úgy gondolta a lelkes szerkesztőségi gárda, hogy a party-ra kiad egy Amiga Világ 10’’-et.

Ez egy kicsit emlékezteti az öregebb Amigás motorosokat az AMIGA Only hasonló cselekedetére, mert ők is kirukkoltak egy újabb party számmal az aktuális party-ra. (Öregebb??? Aki élt még az Ao korszakban az már öregebb?-Emeric SH)

Gondolom ebből a rövidke kis bevezetőből mindenki rájöhetett arra, hogy én szerény eszközeim segítségével a mostani fYaniCa#4.3 party-n megjelent számot fogom ismertetni és észrevételeimet közölni.

Eme nyomdaipari (bár én inkább egy fénymásolóra gyanakodnék) remekmű 16 Amigás tartalmú oldallal örvendezteti meg a mit sem sejtő, lehetőleg Amigás olvasót.

Az oldal felső ötödében a bal oldalon az AV kicsinyített logója látható, hogy a mit sem sejtő olvasó rögtön képben legyen és ne valamilyen szélsőjobboldali szadizmatra (Na ez most elírás vagy poén akart lenni? Nem merem kijavítani, ahhoz túl jó...-Emeric SH) asszociáljon ha meglátja az újságot. Alatta pedig a felirat is tudomásunkra hozza, hogy nem nagyot tévedtünk, hiszen ez az Amiga Világ 10˝! Mellette a fYaniCa#4.3 party logója látható amiből arra következtethet a lelkes olvasó, hogy ez az AV a fYaniCa#4.3 party-n jelent meg. Aki még mindig nem biztos ebben, az olvassa el a party logója mellett elhelyezett függőleges feliratot, ami a következőképpen szól: "Szpesől párdi edisön"!
Ezek után remélem már mindenki szeme elől eloszlott a tudatlanság -valamikor jótékony hatású- köde!

A jelenlegi szám 200,-Ft-be kerül(t), ami remélem senki nem vágott a földhöz.

De ennyi mellébeszélés után inkább nézzük meg, mit rejteget az AV 10 és fél 16 fekete-fehér oldala a mit sem sejtő olvasó elől.

1 oldal ---> ZAngband news Pár infó az AV 10-es száma közben megjelent verziókról és a bennük fellelhető újdonságokról.
1-2 oldal ---> Back In Time Egy szinte(!?) teljes áttekintés a Amigán megtalálható önálló SID lejátszókról. Én mindenesetre a HippoPlayer-t használom ha SID-eket akarok hallgatni vagy az EaglePlayer-t. (HippoPlayer playsid libraryt használ, ami ismertetésre került, EP-t már nagyon rég nem használok, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni, de ott sem tartom valószínûnek, hogy nem leközölt lejátszóról lenne szó.-Emeric SH)
2-3 oldal ---> Fblit v3.56e Egy kellemesen összetett program ami a gfx-kártya nélküli Amigák grafikai sebességét gyorsítja fel jelentős mértékben. A leírás mindenre kitér, így senkinek nem okozhat gondot a használata.
3-4 oldal ---> Abuse Egy pécés mászka-akciójáték adaptációjának a leírása Reynolds billentyűzetéből. Kellemes meglepetés ért a cikk olvasása közben, mert: - ezt volt az első olyan cikk Reynolds-tól ami nekem is tetszett. - a cikkíró nem csak a játékra tért ki, hanem a játék konfigurálására is, ami szerintem nagyban növeli a játék leírásának az értékét, és ezáltal a felhasználó által elfogyasztott nyugtatók mennyiségét csökkenti. Mindenesetre a játék egy gfx-kártyás 040/25Mhz-s gépen sem egy eszeveszett száguldás 320x240-es felbontás mellett. A játék maga szerintem nem egy nagy durranás, az ilyen típusú játékokból pár(!?) évvel ezelőtt az Amigán Dunát lehetett rekeszteni, most meg a játékos kedvű felhasználónak meg kell elégednie a konccal. Mindenesetre nálam továbbra is a TurricanII az etalon ha mászka-lövős játékról van szó.
4-7 oldal ---> Benefactor Egy elég régi (úgy öt éves) logikai-mászka játék szinte teljes leirása. Azért csak szinte, mert a cikkíró az utolsó világ megoldását az olvasóra bízza. Mivel a játék elég régi, így gondolom egy szimpla A500-on is müxi. Miután a program az elmúlt időszakban szabad lett, így várhatóan az AV következő CD-jén ez is rajta lesz.
7-8 oldal ---> Pufferelt 4IDE Egy magyar fejlesztésű pufferelt 4IDE vezérlő leírása és némi beszerelési tanácsadás. Jó lett volna ha a hardware ára és a készítőjének a címe is szerepelt volna a cikkben. Mindenesetre szívderítő tény, hogy még kicsinyke hazánkban is van pár olyan emberke aki kedvenc gépünkre még hardware-t vagy hardware-kiegészítőt fejleszt.
9-11 oldal ---> Frontier, avagy Elite 2 Egy nagyrész használható Frontier leírás, ami nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy mások is felhőtlenül játszhassanak a programmal. Bár én a leírásból hiányolom a leszállás, felszállás, célrendszer, célbolygó kiválasztásának a pontokba szedett ismertetését, mert ezek nélkül a kezdő játékos az első időkben nagyot szívhat és akár egy életre is lemegy a kedve a játéktól. (Egy full elite leírás az nagyon sok oldalt töltene meg... Inkább a Thargoid Ship koordinátáit adná már meg valaki...-Emeric SH)
12-13 oldal ---> Morgolódó A könnyű kábítószer (fű, zöld, joint) témájának a körbejárása. Erre nem lehet pár sorban és mondatban reagálni, így lehetséges, hogy lesz a részemről egy kicsit hosszabb lélegzetvételű kis cikkecske. De a cikkel és a mondanivalójával szinte teljes mértekben egyetértek. (Na akkor téged is visz a Fideszbarát rendõrség...-Emeric SH)
14-15 oldal ---> DrawStudio v2.0 Először azt hittem, hogy rosszul látok! Tényleg Reynolds írta volna ezt a felhasználói cikket? Tényleg! Végre-végre-végre... Nem egy szá**a b****tt játék leírása, hanem egy felhasználói program ismertetése! Nem is akármilyen minőségeben, hanem mindenre kitérve, amivel az átlagos felhasználó a program használata folyamán szembesülhet! !!!REYNOLDS MINDEN ELISMERÉSEM A TIÉD!!! (Ilyen se nagyon volt még... Mindjárt elérzékenyülök, tiszta brazil szappanopera feeling támadt :) Csak nem elérkezett az utolsó rész, amiben mindenki mindenkit feleségül vesz, és nagyon szeret?-Emeric SH) Inkább ilyen jellegű cikkeket írnál mindig! Egyetlen kis bibi van a cikkben, hogy nem lett leírva a hardware igénye...
15 oldal ---> A processzoridő optimális kihasználása Egy meglévő de talán eddig széles körben nem használt rendszer trükk, amivel jobban ki tudjuk használni a processzorunkban rejlő erőt. Annyit elárulhatok, hogy a "ChangeTaskPri" nevű "C:"-ben lévő programocska a ludas, a többi a cikkből. Mi ki nem derülnek erről az "idejétmúlt" operációs rendszerről! (Hmm.... Õfelségének ez újdonság volt? Asszem mégis meg kellene venni azt a B.N.A.K.-ot, nem?-Emeric SH)
15 oldal ---> Apróhírdes Szám szerint három darab árválkodik az újságban.
16 oldal ---> Tartalomjegyzék
16 oldal ---> ASYS hírdetés
16 oldal ---> Tippek, trükkök Ismét az ikonokról Hmmm, hmmm... Mintha ez a cikk már szerepelt volna az AV 10. számában. Nekem erről az a kínos dolog jut az eszembe amikor az ember egy baráti társaságban 5-10 percen belül ugyan azt a viccet mondja el kétszer egymás után...
16 oldal ---> BlizzardPPC Egy kis barkácsolás a BlizzardPPC kártyával és elméletileg már nem is melegszik annyira a kütyü. Jó ötlet lehet a venti megfordítása a kártyán, de sajnos ennek a berhelése maga után vonja a garanciavesztést is! Szerintem jobb ötlet, ha az ember megemeli egy kicsit a gépet vagy csak a gép hátulját.
16 oldal ---> Különböző hátterek minden bootoláskor Directory Opusszal Mik ki nem derülnek ezzel a programmal kapcsolatban! Egy egyszerű kis trükkel minden bootoláskor az Opus más-más hátteret tesz be. Jó tudni, hogy ilyet is tud alapból a program.

Ez lett volna az AV 10 és fél. Dícséretes tett a szerkesztőgárda részéről, hogy a party-ra is kihoztak egy számot. Bár az örömbe egy kis üröm is vegyül, mert most is elég sok volt a játékkal foglalkozó cikkek szám. Nem lett volna rossz ötlet, ha játék leírások helyett inkább az aktuálisabb dolgokra koncentrált volna az újság. Szívesen olvastam volna pár pársoros cikket, hírt arról, hogy mi történt az Amiga háza tájékán hardware és software ügyeben. Szerintem nem kellett volna hozzá nagy fáradtság... No mindegy, örülhetünk annak, hogy legalább valamit kihoztak a fiúk a party-ra önmagukon kívül.

A Guy Called Raven

 

 

 

 
 
 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD