THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
 

WORLDNEWS ISSUE 19
MorphOS Beta V0.1

Ha még emlékszünk, nem is oly régen még a News Columnban adtunk hírt a MorphOS-rôl, olyasféle kuriózumként, amely érdekes ugyan, de amely egyáltalán nem biztos, hogy valaha is valósággá válik, vagy esélye lenne különösen jelentôssé elôlépni. Jelenleg azonban úgy látszik, rövidesen verseny fog kialakulni (az elôzô tanulságaiból kiindulva azt kell mondjam sajnos), és úgy látszik... Nos, errôl az úgy látszikról fog szólni ez a kis cikk, legalábbis szándékaink szerint.

Ahhoz, hogy megértsük, mirôl is van szó, szokásunk szerint - mint minden effélénél - kicsit visszább kell kanyarodjunk az idôben. Éljük most picit újra azokat az esztendôket, amelyek éppen csak megelôzték az elsô PPC kártyák megjelenését.

Az Amiga hardware architektúrája, amely kizárólag a Motorola 68K szériájú processzoraira alapozott a 68K sorozat megszűnésével voltaképpen technológiai zsákutca felé tartott, és szükségessé vált az alternatívák sürgôs keresése. A cél pedig mindezzel az volt, hogy migrációs utat biztosítsunk elôre a magunk számára - valamely továbbra is fejlesztett hardware platformra - valamint minél hamarabb átültessük erre az Amiga operációs rendszerét.

A kihívás nem volt új, hiszen mások is átestek már ezen. Legtökéletesebb példája ennek a Mac, hiszen ugyanarról a 68K sorozatról álltak át, mint amire éppen mi is készültünk váltani. A Macintosh esetében ezt viszonylag rövid távon sikerült elérni, egyrészt a régi 68K processzor emulációjával, valamint a 68K gépek támogatásának felszámolásával: a rövid ideig tartó "fegyveres kényszer" meghozta az eredményét, és az átalakulás bravúros sikerrel meg is történt. Az elején egy nagyrészt emulált, "virtuális" processzoron futó operációs rendszerrel, amelyet fokozatosan irogattak át PowerPC kódra, és amely átírás már teljesen le is zárult.

A feladat tehát adott volt, és a választás esetünkben is a Motorola, IBM és Apple által közösen kifejlesztett PowerPC processzorcsaládra esett. Csakhogy a mi esetünkben a dolgok messze nem alakultak olyan fényesen, mint az a Macintoshnál történt.

Elôször is az "anyacég" amellett, hogy egyáltalán nem támogatta a más processzorra való átállást (PowerPC kernelt is csak akkor választottak hivatalosan, amikor már régesrég megszilárdult a két PPC kernel helyzete, és azt is minek (persze az okot és motivációt ki lehet persze találni), hiszen mind a mai napig egy byte PPC kód nincs az Amiga operációs rendszerében.), gyakorlatilag egyáltalán semmit nem csinált, tulajdonképp nem is érdekelte ez a hercehurca itt a más processzorokkal... (Ha még emlékszünk Tycsenkó kijelentéseire a 68080 processzorról ugye...)

Másodszor egyrészt éppen valami effélétôl tartva (nomeg a feladat nehézségétôl) Amigára egy hibrid megoldás született: olyan PowerPC kártyák, amelyek a PowerPC processzoron kívül tartalmaztak egy (annál többszörösen gyengébb) 68K processzort is, a kompatibilitás megôrzése érdekében.

A tervek között persze szerepelt egy késôbbeni, kizárólag PPC kártya, azonban a Phase5 már nem érte meg, hogy megvalósíthassa ezeket - és jelen pillanatig nem létezik más PowerPC kártya ezeken a hibrid modelleken kívül.

Volt természetesen számos bejelentés, hogy lesz WarpOS alapú, kizárólag PPC processzort tartalmazó kártya, ám mint említettem jelenleg még egy darab nincs kereskedelmi forgalomban, és az elkövetkezendô 3-4 hónapban nem is lesz.

Maradtunk tehát ezeknél a kártyáknál: született is két kernel, a PowerUP, és a Phase5 megszűntével egyeduralkodóvá elôlépett WarpOS, valamint van PPC Linuxunk is...

Azonban éppen a lényeg, az Amiga operációs rendszerének, az AmigaOS-nek a PPC processzorra portolása nem haladt elôre egy tapodtat sem. Kísérletek, és még inkább ígéretek azonban számosan voltak. Kísérletképpen, annak sem utolsóként ott volt az AROS: Az Amiga Research OS, amelynek célja az Amiga operációs rendszerének alapoktól való újraírása volt, portolható formában: azonban ez "nem nekünk való", egyrészt mert a fejlesztés jórészt Intel orientált, másrészt pedig (állítólag, azonban csaknem bizonyosan) nemrégiben megállapodás született arról, hogy fejében annak, hogy a hivatalos Amiga nem támaszt semmilyen akadályt az AROS útjában, az AROS nem támogatja a klasszikus Amiga gépeket. Ígéret szinten a Haage & Partner részérôl két szinten is létezik a migrációs út: az elsô egy 68K emuláció lesz az eljövendô (AmiJoe?) PowerPC kártyákon, amely WarpOS alatt fut majd, és képes lesz az AOS és a régi programok futtatására, valamint ígéretett tettek egy WarpOS alatt futó natív AmigaOS megírására. Csakhogy ezekbôl az ígéretekbôl, dacára annak, hogy milyen régen történtek semmi kézzelfogható nincs még a nagyközönség kezében...

És itt lép közbe néhány "közellenség". Aki utálja az AmigaOS-t, aki mellesleg ôrült is, de ezenfelül még programozni sem tud, a haverja pedig csak szimplán idióta. Amikor a minap a MorphOS levlistára az elsô publikus verzió kibocsátása után "betévedt" egy emberke, és ezeket mondta (igyekszem az eredetibôl lehetôség szerint hűen fordítani):

"Háttérként egy JPEG-et használok, és egy másikat az ablakokhoz, a datatype pedig ami installálva van a WarpJPEG, ami WarpOS-t használ.

Amikor elôször bootolok (MorphOS nélkül) a JPEG-ek tökéletesen betöltôdnek, és megjelennek, ám MorphOs alatt miután bebootoltam requestereket kapok, hogy nem tudta a gép betölteni a JPEG háttérképeket.

Kipróbáltam az AWEB-II v3.3-at, amelyet úgy konfiguráltam, hogy a PPC datatypeokat használja(WarpJPEG) többé nem hajlandó a JPEG-eket betölteni, de a GIF-eket igen. Nem úgy, amikor nem MorphOS alól használom."

Namost a két elmeháborodott (még saját várakozásaim dacára sem) megdöbbentô módon nem küldte el sehová, ellenben nemhogy kultúrált hangnemben beszéltek vele, hanem még segítettek is a gépét úgy konfigurálni, hogy ne kelljen lemondania a WarpOS datatype-okról, hanem amikor nornál rendszert használ akkor ugyanúgy használhassa mint korábban, és más datatypeokat használjon MorphOS alatt.

Ehhez tudni kell persze, hogy Ralph Schmidth az egyik atyja a PowerUP kernelnek, tehát minden oka megvan arra, hogy ne szeresse a WarpOS-t, és bár én magam sosem ismertem, az ellentábor által elmondotak alapján legalábbis félôrült emberevôt vártam. Szóval ôk lennének a köz ellenségei...

Egyszóval ezen közellenségek úgy döntöttek, nem hagyják veszni hagyni a Phase5 G4 kártyáiba feccölt rengeteg munkát, és dacára a Phase5 csôdjének bejelentették a MorphOS-t, mint arról a News Columnban be is számoltunk.

2000 augusztus 2.-án pedig a MorphOS elsô publikus változata debütált is a nagyközönség elôtt. Mivel verziószáma mindösszesen 0.1 volt, lépten-nyomon hívták fel a figyelmet, hogy ez még nem egy kész termék, valamint korábban (az elsô internal alphaverziók korában) olyanokat lehetett olvasni, mint hogy nem lesz AGA, Blizzard valamint IDE támogatás, nem várt tôle szerintem sokat senki. Azonban nagyon sok pesszimista vélekedésre igen hamar rácáfolt... Van mind AGA, Blizzard valamint IDE támogatás is, már ebben a V0.1 verziójú MorphOS-ben is.

Lássuk akkor egy rövidített magyar változatát az elsô publikus Bétaverzió bejelentésének:

MorphOS Public Beta Test

Végre lehetôségünk van bemutatni a MorphOS elsô publikus bétateszt változatát, amely lehetôvé teszi mind 68K, PowerUP és valódi, natív PPC AmigaOS programok futását.

Jelenleg a következô natív PPC AmigaOS összetevôkkel rendelkezik:

-Exec
-Utility.library
-math.libraryk
-CyberGraphX
-cybppc.device, A4091 és A4000T device
-ramlib, hogy kezelje az új PPC library-kat és device-okat
-ramhandler, a RAM: filerendszerének lecserélésére
-CD Filesystem, amely a CDrive-on alapul, multisession és Joliet támogatással
-natív PPC Smartfilesystem (SFS)
-8n1 serial.device
-newicon.library
-v43 picture.datatype (gif, ilbm, icon, pcx, pbm datatype)
-ixemul.library, a legfontosabb ADE eszközökkel
-lha
és egyebek.

Az elkövetkezÔ hónapokban várható 3rd party natív PPC programok (néhányuk már belsô tesztelési fázisban)

-MUI
-AmiTCP
-Voyager
-AHI
-Ced
-Andreas Kleinert datatype-jai
és remélhetôleg még több, köszönhetôen a publikus béta kibocsájtásának.

Az AHI natív verziója meg is jelent alig néhány napra a publikus béta kibocsájtására, és ugyanennek a megjelenésnek már most van két (három) következménye: valószínűnek tűnik, hogy lesz MorphOS az AmiJoe kártyákon (remélhetôleg mihamarabb megjelennek már), illetve a Warp datatype-ok készítôje (amelyek jelenleg a leggyorsabbnak számítanak, és amelyek készítôje nem támogatja a PowerUP kernelt) ígérete szerint fontolóra veszi a MorphOS verzió megjelentetését - továbbá ugyanezen gondolkodik az eddig szintén csupán WarpOS asyncio.library készítôje is. A legfrissebb hír pedig mind közül, hogy immár biztosan (és nagyon hamar) megjelenik a Frogger elsô MorphOS verziója.

Ugyanis azokat megnyugtatandó, akik számára a MorphOS mögött állók közellenségek - holott nélkülük egyáltalán nem lenne semmiféle PowerPC kártyánk -, annak ellenére, hogy a MorphOS képes a PowerUP programok futtatására, egyáltalán nem a PowerUP új verziója. Sôt, maga Ralph Schmidt szólított fel mindenkit, hogy ne támogassa a jövôben a PowerUP kernelt, mert szeretnék felszámolni azt. ("Powerup support is only a bridge and shouldn't be used anymore." - Ralph Schmidt)

Amiért pedig a MorphOS rendkívül jelentôs az az, hogy az elsô olyan OS amely tulajdonképpen megfelel a Macek elsô PPC operációs rendszereinek, és amely lehetôvé teszi a tulajdonképpeni migrációt: beépített 68K emulátort tartalmaz ugyanis, így valódi 68K processzor nélkül is lehetôség van a 68K programok futtatására mindaddig amíg azoknak el nem készül a natív PPC változata - ami azért fontos, mert az emuláció önmagában nem jelent még PPC teljesítményt: a MorphOS jelenlegi változatával a felhasználók (tehát nem a szerzôk) mérései alapján egy 604e/200 processzor körülbelül egy 040/25 68K processzort képes emulálni. Tehát az igazi teljesítménynövekedés azoknál a programoknál mutatkozik majd meg, amelyeknek megjelenik majd a natív PPC változtata, és megintcsak a MorphOS az elsô, amelyben ez AmigaOS környezetben lehetséges.

Magára a MorphOS bétára rátérve: a fejlesztés még rendkívül korai stádiumban van. Ez meglátszik a disztribúción is, ugyanis nem kezdô felhasználóknak van kitalálva, nincs installer, és a működésre bírásához rengeteget és fôként rendkívül figyelmesen kell olvasnunk. Rengeteg dolog van amit nem támogat, vagy nem visel még el, erre készüljön fel mindenki aki arra adja a fejét, hogy felrakja a gépére.

Ennek fényében azonban méginkább meglepô, hogy verziószáma dacára (0.1) is mennyire stabil, és mennyi program fut alatta tökéletesen. A felhasználók meglepett reakcióiból kitűnt a MorphOS levlistán, hogy egyáltalán nem erre számítottak elsô publikus bétaként, hanem valami sokkal kezdetlegesebbre: akadt olyan felhasználó is, aki panaszkodott, hogy elindítás után csak resetelt egyet a gépe, és nem történt semmi, bebootolt normálisan... Néhány levélváltás után derült csupán ki, hogy a reset után már a MorphOS volt az aktív, csak éppen semmi észrevehetô változás nem történt emberünk rendszerében - azon kívül, hogy immár a PPC processzoron futott. Akadt olyan ember is, aki örömmel újságolta, hogy MorphOS alól, Yam 2.1-ben írja a levelét...

Aki tehát a saját szemével akarja látni, annak valószínűleg megéri a szenvedés, hiszen elôbb-utóbb a túlnyomó többségnek sikerült elindítania (néhányan persze erôsen megküzdöttek vele, másoknak meg minden rendszermdosítás nélkül ment, de akad olyan is, akinek egyszerűen nem megy - de általában ennek az oka is meg szokott lenni, és valamely jelenleg még hiányzó, még meg nem írt funkció, vagy még nem támogatott hard/software az ok), a többiek azonban szerintem várják meg a következô kibocsájtást, amelyhez már normális installert is ígértek a fejlesztôk, nem csupán a tonnányi, több darabra szabdalt dokumentációt.

Végezetül pedig cikkünk végére stílusosan biggyesszünk egy rendkívül találó kis kommentárt az egyik felhasználótól:

"I guess you made the emulation too complete... Some people are actually running MorphOS and not noticing it at all. Maybe the Beta0.2 should introduce some major incompatibilities... ;-)"

http://www.morphos.de

Emeric SH

 

 

 

 
 
 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD