THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
 

WORLDNEWS ISSUE 19
MorphOS beta V0.1
Install

Csak stílusosan, csak stílusosan, mondogatom magamnak... Amikor az elôzô cikkemet írtam még csupán mások (igaz, rengeteg ember) beszámolójára voltam kénytelen támaszkodni. Mivel viszont úgy látszik felmerült az igény, egy picit bôvebben kell foglalkoznom a dolgokkal - ezért is ülök itt MorphOS alatt egy cedben, és ezért írkálgatok cikket a MorphOS installálásának mikéntjérôl...

A sysinfo meg van szegény zavarodva. Érteném miért... Elôre kell bocsájtanom, hogy az értékek egyáltalán nem mértékadóak, hiszen egy debug stuffokkal teletömött V0.1 verzióról van szó, valamint még nem tettem semmit a sebesség esetleges növelése érdekében, pedig valószínűleg lehetne egy kis paraméterekkel való játékkal. Amiért mégsem teszem, hogy én épp ehhez voltam szokva annyi éven át... Sôt, még ennél is kevesebbhez...

Persze mai világunkban ez nem tűnik gyorsnak, de egy debug, debug és még több debug plusz béta emulációhoz képest nekem egyelôre elegendô. Tehát a 133MHz-es 040 (bizony, a sysinfo ezt állítja róla, úgyhogy nem tudom a többi eredménye mennyire megbízható, de azért közzéteszem) Smell the rubber minôsítést kapott a 6.60 Mips teljesítményéért (a 040/25 ugyanitt 19), és 16.70 MFlops-ért. Mindezt pedig egy 603e/200 processzoron. Nem sok, egyáltalán nem sok... De szerintem van itt még tartalék, és remélhetôleg idôvel egyre több lesz majd a natív rész, és egyre kevesebb az emuláció.

Általános következtetésként nagyon sok program fut, és nagyon sok nem. Valószínűleg ezen utóbbiakból is jópár futásra ösztökélhetô, per pillanat nem érzek ösztönzést arra, hogy próbálkozzak velük. Én már a Ceddel is nagyon elégedett vagyok. :)

De ne húzzuk tovább az idôt, csupán annyit még: az alábbiakban nem fogok (és valószínűleg nem is tudnék) mindenki egyéni rendszerére kitérni: ha valami nem működne az általam leírtak közül, olvass utána a dokumentációban (amúgy is érdemes végigolvasni mielôtt nekilátunk a dolgoknak), ha pedig ott sem találsz választ kérdezd meg a MorphOS levelezési listán. Remélhetôleg tudnak majd segíteni.

Innentôl pedig térjünk is rá az üzembe helyezés elôkészületeire. Ugyan a MorphOS úgy van kitalálva már jelen állapotában is, hogy elvileg ha minden patch-ot kiszedünk kedvenc rendszerünkbôl már elindulhat - nemigen volt azonban kedvem kísérletezni, és megvallom ôszintén szerettem volna ha elsôre elindul. Ha már működik, a karácsonyfára utólag is rá lehet aggatni az izzókat és egyéb díszeket azt hiszem...

Ebbôl a megfontolásból kiindulva tehát csináltam egy külön partíciót (nem túl nagyot) és azon felépítettem egy teljesen tiszta 3.1-ös rendszert. Tökéletesen kipucolt WBStartup és User Startup, valamint disztingvált startup-sequence jellemezte. Kicsit puritán volt ugyan, de a célnak épp megfelelt. Ezután a boot prioritást felhúztam 1-re, hogy elôbb bootoljon, mint a normál rendszerpartícióm, és ezzel a rendszer részt letudottnak tekintettem.

Ezután következett a MorphOS, elôször a docs_user alkönyvtár, majd a qstartup/startup.doc végigbogarászása. (az archívot persze már elôtte kitömörítettem, de ez senkinek nem okozhat nehézséget, csupán egy bzip2ppc-t kell beszerezni (bzip2 -d morphosuser.tar.bz2), valamint a kapott eredményen lefuttatni egy untar-t. (untar morphosuser.tar)) Ennek folyományaként a következô változtatásokat eszközöltem:

A morphos/amigaextensions/datatypes tartalma bevándorolt a SYS:Classes/datatypes alkönyvtárba, (SYS: alatt természetesen a "butított" rendszerpartíció értendô) a devs a SYS:devs-be, a libs pedig a SYS:libs-be vándorolt.

Ezután következett a CyberGraphics rész telepítése. A dokumentáció szerint ez igényli a CGX4.2 pre7 telepítését. Nem esküdnék meg rá, hogy ez fel volt rakva arra a rendszeremre, mondjuk ki sem tudom zárni, mert korábban már installáltam rá valami effélét... Tudom, ez nem sok segítseg, de ez van.

Mivel AGA felhasználó vagyok, ezért a morphos/cybergfxppc/libs tartalma ment változtatás nélkül a SYS:libs-be, ellenben a morphos/cybergfxppc/devs/monitors-ból már csupán a CGXAGA-t másoltam át a SYS:devs/monitors alá.

Ezután még kellett bütykörészni kicsit a startup-sequence-n, és a következô sort:

C:List >NIL: SYS:Devs/Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "Devs:Monitors/%s"

le kellett cserélnem erre:

c:version >NIL: MorphOS
if WARN
C:List >NIL: SYS:Devs/Monitors/~(#?.info|VGAOnly|#?.elf) TO T:M LFORMAT "Devs:Monitors/%s"
else
if EXISTS DEVS:Monitors/CGXAGA
devs:Monitors/CGXAGA
endif
C:List >NIL: SYS:Devs/Monitors/~(#?.info|VGAOnly) TO T:M LFORMAT "Devs:Monitors/%s"
endif

Mivel minden patch-ot korábban már eltávolítottam, nem vagyok sem grafikus kártya felhasználó (sajnos csak tulajdonos, ami nem ugyanaz...), nem használok OS3.5-öt, valamint SCSI-m sincs, ezért sok rész rám nem vonatkozott, de ajánlatos alaposan elolvasni a docs_user/StartMeUp.txt-t mindazoknak, akik ilyesmivel bírnak.

Ezután viszont következett a startup script módosítása, amit tekinthetünk utolsó lépcsônek is.

Elôször is a gépemben 3.0 ROM van, amit amúgy blizkick segítségével szoktam 3.1-é varázsolni: lévén azonban MorphOS esetén a 68040 és 060 library be sem fog töltôdni, 68K MMU híján érdekes lett a helyzet. Éppen ezért másoltam egy 3.1-es (V40.68) kickstartot a morphos dirembe, és megadtam paraméterként. Végezetül még hozzátoldottam a DisableCVPPC (mivel nincs ilyenem) és DisableSCSI (merthogy ez sincs, de ha lenne sem támogatja még a Blizzard verziójú SCSI-t a MorphOS, legalábbis ha jól olvastam) paramétereket, és ekkor a startup script valahogy így nézett ki:

qstartup/startup hal=morphos/hal.rom kernel=morphos/kernel.rom kickstart=morphos/kick40.68 amiga=morphos/amiga.rom module=morphos/module.rom debug 38400 verbose RamDebug DisableCVPPC DisableSCSI

Ez természetesen mind egy sorban. Én itt már kész is voltam, csupán el kellett indítanom a scriptet, a gép némi hezitálás után resetelt egyet és WHOA... Már MorphOS alatt bootoltam.

Ennyi lett volna a cikk. Persze ennyivel még nem ússzátok meg. Ugyanis bár elmondtam az elôzô cikkben is, a jelen cikkben is, nem lehet néhány dolgot elégszer hangsúlyozni:

Ez csupán a V0.1 publikus bétaverzió. Ha valakinek valamiért nem megy annak iszonytatóan sok oka lehet, többsége orvosolható, de éppen az is elôfordulhat, hogy nem az. A dokumentáció rengeteg kérdéssel foglalkozik, de elsô bétarelease-ként valószínűleg rengeteg kérdés van, ami még csak most fog felmerülni. Ez egyébként a levlistán tapasztalható is volt, az elsô napokban még nagyon sokaknak voltak problémái a működésre bírásával. Probléma rengeteg helyen felmerülhet (már az archív kitömörítésénél is - csaknem az összes amigás tar eltávolítja az E flag-et az elf-ekrôl, úgy pedig már nem fognak működni), amelyeket szerencsés esetben megúszhat vagy észrevehet az ember, ha azonban nem találja meg, hosszú-hosszú dokumentációböngészést tud elôidézni... (Ha így sem menne mindenképp ajánlom a MorphOS levlistát.)

Még valami a végére: néhány megszívlelendô figyelmeztetés az alkotók részérôl. (Még ha nekem minden elsôre ment is, és nem okozott katasztrófát, nem biztos, hogy nálad sem fog, ugye...)

MorphOS Public Beta Version
Copyright Ralph Schmidt, Frank Mariak
2000

Készíts biztonsági másolatot a merevlemezeidrôl, mielôtt bármihez hozzáfogsz. A bétaverzió azt jelenti, hogy nem kész termékrôl van szó, és amely komoly hibákat tartalmazhat, és tapasztalt fejlesztôk és felhasználók részére van kitalálva.

Ne vonj le elhamarkodott következtetéseket belôle a kész termék sebességét és stabilitását illetôen.

Ha valami nem úgy működik ahogyan szerinted működnie kellene kérjük értesíts bennünket róla a www.morphos.de oldalon található hibajelentô formok segítségével.

A feladat nagyon komplex volt. A MorphOS-nek emulálnia kell a 68K processzort, biztosítania kell egy új PPC/68K interfészt, jónéhány natív drivert és kezelnie kell megszámlálhatatlan fajtájú, ismeretlen hardware és software körülményt, amelyek mindegyikének különbözô, nem várt mellékhatásai lehetnek. Ezen felül tartalmazhat még rejtett hibákat, és mi magunk sem vagyunk tökéletesek. Ne várj tehát csodákat, és ne várd, hogy elsôre kezelni fog minden hardware és software kombinációt.

http://www.morphos.de

Emeric SH

 

 

 

 
 
 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD