THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE
 

WORLDNEWS ISSUE 19
Összefoglaló

Amikor az elmúlt szám alatt történtekre gondolok mindig nehéz megítélnem, hogy tulajdonképpen pozitív vagy negatív változások szemtanui lehettünk tulajdonképpen - mivel azonban végtére is minden ugyanabba az irányba mutat, azt hiszem méltán könyvelhetjük el az eltelt nem kis idôt pozitívumként.

Valahogy sosem akar megszűnni ez a platform, és valahogy sosem akarnak megszűnni a fejlôdésünket elôremozdítani kívánó projectek.

Ezen címszó alatt pedig nem kisebb dolgokról beszélhetünk, mint az Elbox már megvalósult Mediator kártyája - amelyet érdekes módon ugyanoly ellenséges fogadtatás várt, mint a múltban a Phase5 termékeket... Jó, a cég lengyel, a megoldás talán némiképp vitatható - nade akkor is, úgy tűnik muszáj mindenkit kicsit a sárba taposnunk aki kihoz valami egészen újat. A Mediator igazi erôssége akkor lesz megállapítható ha megérkezik hozzá a SharkPPC modul - addigis azonban elévülhetetlen érdeme lesz, hogy a már kissé elaggott Permedia2 alapú kártyák helyett (a mondjuk szintén nem mai gyerek) a Voodoo 3 kártyát tette meg az Amigához beszerezhetô legkorszerűbb videokártyának. (Jelen pillanatban P96, a közeljövôben Warp3D támogatással)

Ott van azután a kis sunyi DCE, aki a farvízbôl indulva a G-Rexen dolgozik. Olyannyira, hogy ebbôl is léteznek már a nyilvánosság elôtt is bemutatott prototípusok, és már most létezik hozzá a Voodoo 3, 4, és 5 CGX driver.

Hogy persze miért épp a Voodoo az sokak szemében megkérdôjelezhetô, vagy éppen ellenszenves. Egyetlen érv mellettük talán, hogy viszonylag egyszerű róluk a dokumentáció beszerzése.

Végezetül azonban, mielôtt elfelejtenénk ott van ismét egy official Amiga projekt, amely végre új szoftver mellett új HW alapot is meghatároz és ha minden jól megy (ezt eddig mindig csak elkiabálni lehetett) gyártani és forgalmazni is szándékozik. Az új géprôl ne menjünk részletekbe, mert ugyan ismertek, de ejtsünk inkább akkor szót róla, ha már valami konkrét, megfogható és működô dolog is lesz a kezünkben. Mindenesetre szeretettel várjuk.

Azután ott van megint egy kitöréssel fenyegetô újabb kernelháború. Elunva az Amiga képtelenségét egy PPC AmigaOS megalkotására még anno a Phase5 (RIP) G4 kártyáihoz megkezdôdött egy operációs rendszer fejlesztése, ami az AmigaOS lenne tulajdonképpen - kizárólag PPC processzoron futva.

A MorphOS fejlesztése azonban nem zárult le a Phase5 csôdjével, sôt - mára olyannyira kinôtte magát, hogy bár még mindig nincs kereskedelmi verzió belôle, csupán idôlimites korai bétaverziók, máris olyan elképesztô a szoftvertámogatottsága mint eddig nagyon kevés dolognak az Amiga történetében. Koncepcióját tekintve megfelel az Apple migrációs vonalának (amit már régesrég el kellett volna kezdenünk) és a natív PPC programok mellett a régebbi programokat beépített 68K emulátor segítségével támogatja.

Az Amiga/Haage und Partner részérôl ugyan nagy valószínűséggel nem várhatunk egyelôre natív PPC AOS-t, azonban bejelentették, hogy az AmigaONE gépben, az új Amigában lesz 68K emulátor a régebbi programok futtatására. (Errôl tudnék ezt-azt mondani, de meg van kötve a kezem... - Emeric SH :)

A mi oldalunkról pedig azt hiszem mindennél jobban bizonyított az újság 14. számtól létezô rendszere: értem ez alatt azt, hogy az újság elkészülte folyamán mindvégig követhetô volt - egy "normális" lemezújságnál ilyen hosszú idô mindenképp a megszűnés biztos hírét váltotta volna ki. Mi azonban jól elvoltunk tulajdonképpen... És a végére megint sikerült némiképp aktivizálódnunk.

Olyasmink is lett ami eddig nem volt sosem - korrektorunk ASDF személyében. Kérdéses persze, hogyan bírja majd, eddig azonban nagyon is jól teljesített. Reméljük hasonlóképp bírja majd a megterhelést a jövôben is...

Összességében tehát ismét csak nem volt csendesen csordogálónak nevezhetô az elmúlt idôszak - minden pozitív és negatív élményével együtt. Megint olyan korszak következik majd, amelyben ismét reménykedhetünk, és szurkolhatunk, hogy a megannyi erôfeszítés ne vesszen kárba és ismét elôrelépjünk. Elkiabálni nem akarom, mert eddig már jópárszor majdnem bejött és végül mégsem lett semmi belôle - de reménykedem benne, hogy legalább a karácsonyfa alatt majd egy új gépet üdvözölhetünk mindannyian...

Boldog új évezredet mindenkinek.

Emeric SH

 

 

 
 
 
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD