SPACEHAWKS' WORLDNEWS
ISSUE 20


FYaNiCa #9 Report

Nagyszerű, ha némiképp rendhagyó számítógépes party résztvevôje lehetett az, aki vette a fáradságot és ellátogatott az Ôrség hóval fedett dombjai közé. Részben maga ez a gyönyörű helyszín volt az amely oly nehézzé varázsolta a megközelítést - azonban nem szabad megfeledkeznünk a Máv nem lebecsülendô erôfeszítéseirôl sem, ha teljes képet szeretnénk adni. A motorvonatok ellenôrzése kapcsán a party elôtt mindössze néhány nappal bejelentett menetrendváltozásoknak köszönhetôen az ajtón kilépés és a party helyszínének ajtaján való belépés között mintegy 14-15 óra telt el... Igaz, ezért részben az is hibáztatható, hogy Gyôr városának érintésével közelítettem meg a helyszínt, nem pedig a lehetséges legrövidebb útvonalon.

Ettôl eltekintve, az Ôrségben található Nagyrákos még autóval sem nevezhetô egyszerűen megközelíthetônek. A fentieket tovább tetézte egyfajta visszalépési hullám, amely jórészt a családok januári anyagi helyzetének illetve különbözô kisebb baleseteknek, gépjármű meghibásodásoknak volt betudható.

Mondom mindezt azért, hogy mindezeknek fényében csak még kiemelkedôbbnek tűnjön az a közel 90 fôs létszám, amely e piciny szegletében az országnak összegyűlt erre a találkozóra.

Lényeg a lényeg, a fentebb említett elképesztô idôtartamú megközelítés után végre megérkeztünk Nagyrákosra. Az apró kis állomásépületrôl tudni kell, hogy egy dombon található, amelyrôl rálátás nyílt (volna, ha nem lett volna már sötét, de másnap reggel bepótoltuk a látnivalót) a falu egészére és a környezô behavazott dombokra. Lélegzetelállító volt a látvány és a hideg egyaránt. Mivel azonban ez utóbbi jórészt a télnek volt betudható, nem is igen panaszkodhatunk rá.

Az állomás peronjáról rövid, ámde izgalmas út vezetett a faluig. A járda aszfaltcsíkjáról a hó ugyan el volt takarítva, de a mostanában bekövetkezett olvadás átfolyásokat eredményezett, amelyek azután az éjszakai hidegben megfagytak. A sötétben részemrôl ezt rendkívül izgalmasnak éreztem, táskájukban merevlemezeket magukkal cipelô társaim nem kevésbé.

Végezetül azután egy híd alatt, majd egy hídon átkelve eljutottunk a falu Közösségi Házáig, amelyben akkora sajnos már igen-igen hosszú ideje zajlott a party. A nap eseményeirôl így sajnálatos mód nem tudunk bôvebb információval szolgálni, leszámítva egyes jelenlevôk ki tudja mennyire megbízható információját, mely szerint nagyszerű volt. Ha az általunk sajnos elmulasztott órák történéseire a késôbbi eseményekbôl próbálunk meg következtetni, sajnálatosmód le kell szögeznünk, hogy valószínűleg bánhatjuk, hogy elmulasztottuk.

A szervezés nagy általánosságban megszégyenítette a korábbi FYanica partyk csaknem mindegyikét: a belépô, szavazólap és szóróanyag nem hagyott kívánnivalót maga után, sôt, ezen felül - elsôként az FYanica partyk történetében a belépô helyi specialitásokat is magában foglalt, úgy mint: forralt bor, rétes és egy tál dödölle, amelyek mindegyike nagy népszerűségnek örvendett!

A nagy létszámú jelenlevô dacára az épület teljes kényelemmel volt képes befogadni mindenkit aki megjelent. A gépek tekintetében nagyrészt az Amigák voltak többségben, de meglepôen sok Mac, C64 illetve PSX is jelen volt.

A megérkezésünktôl a compokig eltelt idôben elôször lélegzetelállító C64-es anyagok, majd jórészt 1993-ból (azaz egészen pontosan 10 évvel ezelôttrôl) származó nem kevésbé lélegzetelállító Amigás demókat tekinthettünk meg.

Majd pedig következhettek a compók amelyek némelyike ott helyben, a partyn megtalálható gépek valamelyikén készült el - ez azonban nemhogy nem csökkenti értékét, csak tovább növelte a csodálatot, hogy a műveket készítés közben is megcsodálhatta a közönség.

A szavazás maga a célnak meglepômód teljesen megfelelô szavazólapok, és egy "eredeti", magyar címerrel ellátott szavazóurna segítségével került lebonyolításra, tovább fokozva az eredeti hangulatot. A nyereményeket ezúttal is az adott kategória nevével ellátott serlegek, illetve a közönség elismerése jelentette.

Úgy hiszem külön kiemelendô a C64 illetve a 24 bites grafika gyôztese - mindkét kép fenomenális volt véleményem szerint.

Rövidesen, az est mintegy "fémpontjaként" megtekinthettük a Crimson Jihad videót, valamint a "Battle Royale" névre hallgató japán filmet - amelyet ha jellemezni akarnék talán a pszicho-horror-akciófilm jelzôvel illethetném. Nekem tetszett, bár nem állíthatom, hogy a vért hektószámra felvonultató film mindenki tetszését elnyerte volna - azért remélem a többseg is velem együtt jól szórakozott.

Ezt követôen pedig már kora reggel volt - a nagybecsű látogatók pedig vagy eltávoztak, vagy pedig vonatjaikra várva kinek-kinek vérmérséklete szerint alvással, kártyával illetve Werdy A600-asan Worms-el üthette agyon az idôt.

Mindez zajlott talán reggel hét-nyolcig - amikor is befutott az elsô Zalaegerszeg felé tartó vonat, elvíve magával a látogatók utolsóit is: egyúttal befejezését jelentve egy nagyszerű partynak, amelyért minden dícséret és elismerés megilleti a szervezôket, azokat akik hozzájárultak a zökkenômentes lebonyolításhoz, akik saját készítésű alkotásokkal jelentkeztek a meghirdetett versenyekre - és nem legutolsósorban mindazoknak akik ott voltak.

Hogy volt, hogy volt!

PS.: Egy képes beszámoló is található a party-ról a Singular Crew jóvoltából, itt.

Emeric SH

 

 

 

 
Copyright 2001 SpaceHawks
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD