SPACEHAWKS' WORLDNEWS
ISSUE 20


Nokia 7650

Ajánlott képaláírás by pH03N1x: "azottatelcso" vagy "ezitta7650"

 

Mint "ős" Nokiás, már pár hónapja törtem a fejem, hogy le kéne cserélnem a jó öreg 3210/6150 párosomat egy modernebb jószágra, amiben van belső modem is. Első gondolat a 6310 volt, de a 2002es év második felére már MMSről áradozott a média folyton, és teljesen nonszensznek éreztem, hogy egy 2 színű kijelzős telefont vegyek, amit cserélhetek pár hónap múlva.

Szorgalmasan átnyálaztam minden promo vackot, megnéztem a 2003 évre tervezett Nokia modelleket, és elborzadtam, hogy NINCS épkézlábul kinéző telefon a tervezettek között... (a 6800 nagyon tetszett elsőre, de kinyitva oly csúnya, hogy nem találok rá szavakat...)

Másik probléma az MMS móka miatt volt: ha már színes a kijelző, és a telefon tud MMSt kezelni, akkor legyen már lehetőség képeket készíteni a telefonnal. A külső kamerás megoldásoktól borzadtam, szóval csak a 7650 maradt, mint amiben majdnem minden megvan ami nekem kell.

Első pozitív meglepetés akkor ért, amikor megnéztem élőben: igen, ez egy NAGY telefon, nem ilyen picike női jószág, ami olyan kicsi, hogy teljesen elveszik a kezemben.

Elborzasztó tényező egyedül az ára volt, mely 2 év alákarcolással is 120e Ft... hiába, az úttörő butaságoknak mindig megkérték az árat.

A külső:

Mint írtam, ez egy nagy jószág, relatíve nehéz (154g), viszont (szubjektíven) nagyon szép. A billentyűzete rejtve van, és kézzel kell kihúzni (ez által valószínüleg nem hal meg annyira gyorsan mint a 7110 gombnyomásos nyitogatója), de igazábol SMS/névbeírás kivételével nincs is szükség a billentyűzetre nagyon, köszönhetően az alapállapotban is használható joysticknak (4 irány + "tűz"), illetve a teljesen konfigurálható másik 2 gombnak. A kamera hátul van, a lencsét a becsukott billentyűzet védi. A kijelző egy megvilágított TFT (automatikus fényerő érzekelővel rendelkezik a telefon, ami ki/be kapcsolja a megvilágítást a külső fény függvényében), melynek felbontása 176x208 és 4096 szín megjelenítésére képes. A telefonon van még egy kihangosító gomb, ill. a megszokott Nokia menü-gomb (profile váltáshoz), valamint a Symbian OS menügombja.

A belbecs:

A gép lelke egy ARM9-es 32bites RISC proci, sajnos nincs info az órajeléről. A fő SW a SymbianOS - ez egy multitaskos OS, leginkább a PalmOShez hasonlít, mind tudásban, mind funkcionalitásban. Itt mindent ezen keresztül lehet kezelni, valójában ha belepünk az OS menübe, a telefon inkább egy palmtopra emlékeztet. Mivel ez egy "élő" OS, ezért mindent lehet vele állítani, gyakorlatilag teljesen sajat igényeinkre szabhatjuk a telefont, kezdve a funkciógombok átdefiniálásától a menük átrendezéséig. Az OS nagyon könnyen használható, én 3 éves Nokia múlttal kb. 1 perc alatt teljesen tudtam használni. (avval a telefonnal, ami nem magától érthetődően használható, azzal valami gubanc van - sajna tudok jópár ilyet mondani...)

A kamera max. 640x480as felbontású képeket tud készíteni, melyek átlagosan kb. 30kb méretűek. Lehetőség van arckép fotókat készíteni (a telefonkönyvhöz), ezek 80x96 pixelesek, és 3kb körüliek, ill. van ún. éjszakai mód, ahol több kép fényérejét összeadva jobb képeket lehet készíteni kevesebb fény esetén is. A fényképező minősége megfelel egy jobb webkamerának, MMShez teljesen elegendő.

Képes a telefon modemként működni, így akár BlueToothon v. infrán keresztül is lehet vele GPRS v. HSCSD vagy normál GSM adathívásokat folytatni.

Belső WAP böngésző 1.2.1es, amíg próbáltam (cirka 10perc) tökéletesen működött, olyan oldalakon is, ahol az ismerősök 6210e elhalt.

A saját email kliens, szokásos Nokia minőségű: egyszerűen csapnivaló. Valahogy az egész kaotikus... Valószínű van jobb, letölthető program, de egyelőre ezt nem próbáltam még. (személyes kedvencem az Eudora Mail PalmOS verziója, az mindent tud amit egy ilyen proginak tudnia kell) Igazából a saját programok közül egyedül ezt éreztem csak gyengének.

A teljes memória kb. 4MB, de amit én kaptam azon volt 2 gyárilag telepített program: egy valós idejű MPEG4 encoder/capture program, ill. a pvPlayer nevű MPEG lejátszó program, mellyel online lehet videót lejátszani.

A valós idejű MPEG4 tömörítő 11s-es, 160x120as 10fps-es videót készít, mely kb. 100kb méretű. Ezt a videót Amigán le lehet játszani pl. a (reklám helye) MooVIddal, pCn külső codec kell hozzá, és pCn mindenképpen .mp4-nek kell (!) lenni a file kiterjesztésének, mert különben mindenféle mókás hibaüzenetet kapunk. (erre cirka 2 nap alatt jöttem rá...)

A pvPlayert próbáltam, hát... nem volt túl meggyőző: a westel oldalán lévő animokat többé (inkább kevésbé) folytonosan játszotta, igaz volt hang is... (Hiába, nem lehet csodát tenni azon a cirka 40kbiten...) Jah, még eleggé gyerekcipőben jár a program, sikerült megfektetnem is...

Neten nem túl sok értelmes programot találtam: a SW választék nagy része bugyuta Java ugri-bugri játék (viszont szépek, csakhát a szépség nem minden), ill. pár komolyabb is van, pl:

Doom - ez nagyon korrekt, sebesség is jó, csak kell neki kb. 2MB ram, ami elég sok, ha más progi is van már fent.

Doom

Meltdown/Terra Force: ezek közös 3D enginere építő dirr-durr progik, elég gyorsak, és picurkák (kb. 300kb) - kísértetiesen hasonlítanak az Amigás Nemacra (a grafika, és az ellenfelek mozgása is).

Meltdown

Aikaspektri - ez egy demo, kicsit Amigás feelingű, mindenképpen ajánlott megnézni.

CameraFX - a kamera képét realtime effektezi a kijelzőn: pl. tükrözés, kockára feszítés, mókás kis cucc.

Akcióban a CameraFX

 

A telefonhoz adott CDn (amely csak pC programokat tartalmaz win9x, win2k, XP alá) egy spec. verziója van a Nokia Data Suitenak: evvel lehet régebbi Nokia telefonok adatait importálni, ill. a telefon tartalmát lementeni, ill. visszatölteni, valamint programokat installálni. Sajnos ez is csapnivaló: misztikusan minden filenak egyedi számot ad, nem azt a nevet ami a telefonon van... Ráadásul néha meghülyül, és az istennek se látja a telefont. (a Palmhoz lévő pCs Palm Desktop mérföldekkel jobban használható lenne, remélem a Nokia kirugdossa a hiperbéna programozóit, és hamarosan ahhoz hasonló program lesz a 7650hez is)

Szerencsére a képfileokat lehet infrán is átküldeni (ill. Bluetoothon, vagy akár emailben), ilyenkor megmarad az eredeti nevük is.

A CDn van egy Nokia Modem program, mellyel modemként lehet használni a telefont. Természetesen, ez sem működött nekem rendesen, valószínűleg megérezte a program a maximális pC ellenes hozzállásom: install után 2x találta meg a modemet a Win (win98 SE), persze egyik se működött... Megoldás: el kell indítani az installt (elötte leszedni a fent levő Nokia modem programot), a windows temp dirből kibányászni a modem drivert (mivel ez cabban van gyárilag, de ha elinditjuk az installt akkor kitömi a tempbe), és kézzel "megetetni" a Windowssal a modem drivert, ezután működik tökéletesen. (ujabb 2 napig tartott mire erre rájöttem...)

Adok egy kis segítséget a GPRS internet használatához (config), mivel a Westel ügyfélszolgálat eléggé hadilábon áll e kérdéssel: (ezen adatok Westelre vonatkoznak, de a többi csak a loginnév jelszóban tér el)

A GPRS nethez kell internet szerződést kötni (ez ingyenes), ennek a szerződésnek a loginneve/jelszava kell a bejelentkezéshez, ill. kell GPRS internet előfizetés, én a GPRS One-t ajánlom, itt nincs havidíj, és 500kb forgalom 100FT+ÁFA nem csúcsidőben (ügyesen gazdálkodva evvel ki lehet húzni 3-4 órát is iRCn :).

Tehát a beállítások:

Loginnév/jelszó: mint ami az internet szerződésben van Telefonszám: *99# (nekem a win98 mindig leveszi a csillagot a szám elől, ezért minden híváskor be kell írnom elé... nocomment)

IP beállításoknál minden default (ip a servertől, PPP protokoll ; alapértelmezett gateway, IP fejléc tömörítés, SW tömörítés: igen)

DNS server:
194.176.224.1.

Modem beállítás: 8/N/1 (ez az alap)
Max. sebesség: 115200
Init string (Winnél extra beallítás): at+cgdcont=1,"IP","internet"

A végén dióhéjban a legfontosabb adatok:
2 sávos telefon 900/1800 Mhzes halózatokhoz
176x208as 4096 színű TFT kijelző
4MB memória
Dinamikus méretű telefonkönyv, SMS tár
Polifónikus csengőhangok (ez ilyen Adlib szerű katasztrófális hangú MIDI móka, szerencsére lehet WAV csengőhang is)
Infravörös, ill. Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat
Multitaskos OS (Symbian)
MMS üzenetküldés/fogadás
Hosszú SMS küldés/fogadás
Kihangosító, automatikus távolságérzékelővel
Beépített modem, GSM, HSCSD ill. GPRS adatkapcsolat
Hangtárcsázás (25 név/szám), hangrögzítés
Kép rögzítés max. 640x480ban
MPEG4 videotömörítés/lejátszás
WAP 1.2.1
Teljes magyar OS (én gyorsan angolra kapcsoltam :)

A géppel készült kép (klikk a teljes mérethez)
A géppel készült kép az FYaNiCa 9 partyról
(klikk a teljes mérethez)

Pro/contra értékelés:

Először a negatívumok:
Nincs RS-232 csatlakoztatás, így sajna Amigával nem használható :/
(miért nem ír senki infra drivert Amigához?)
Pocsék pCs SW-ek (a Data Suite ill. a Modem SW is gyenge)
Nincs hangátvitel Bluetoothon, így a Bluetoothos fülhallgatók/kihangosítók nem használhatóak
Nincs memóriabővítési lehetőség (MM/SD card jó volna), viszonylag szűkös 4MB RAM
Alacsony kapacitású akkumulátor (LiIon 750mAh, max. 2-3 napig elegendő)

Pro:
Igazi all-in-one telefon: MMS, digit fényképezés, szinte minden tud amit egy modern telefonnak tudnia kell
Gyors (nem lassul be sok SMS után sem, mint a 6210...)
Stabil OS (legalábbis a 4.37es Nokia SW-el)
Nokiásan logikus, könnyen használható
Nagy fényerejű kijelző
Gyors töltő: kb. 1.5 óra alatt teljesen feltölthető
Digitális csengőhangok.

Ajánlom mindenkinek, aki egy modern játékszerre vágyik. (szegeny Palmomat kicsit háttérbe szorítja, mivel eddig azt használtam SMS tárolásra, amire már nincs szükség a 7650 belső SMS tára miatt)

pH03N1x

 

 

 

 
Copyright 2001 SpaceHawks
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD