SPACEHAWKS' WORLDNEWS
ISSUE 20


Összefoglaló

Azt hiszem bátran állíthatom, hogy a huszadik szám lezárultával nem csupán a leghosszabb idôtávot átkaroló számot (magyarán a leglassabb tempóban elkészült kiadást, de ez kevéssé hangzik fennkölten :)) hanem az Amiga utóbbi tíz évének leggyökeresebb változásokat hozó néhány évét is magunk mögött hagyjuk - és nem volt ez rossz egyáltalán.

Láttunk sok szépet és jót. Megvoltak persze ezen idôszak mélypontjai, árnyékos oldalai is - ám ezzel együtt olyasmiknek lehettünk szemtanui, amelyeket (és most tegyük a szívünkre a kezünket... nem, a másik oldalra) nemigen hittünk volna hogy valaha is elkövetkezik. Pezseg, forr, és ami ennél talán még sokkal fontosabb - régen látott tempóban fejlôdik és alakul át az a világ, amelyet langyos vízű kis kacsaúsztatóként ismerhettünk meg a korábbiakban, amelyben oly nagyszerűen lehetett lábat lógázni és lábat áztatni.

Elbúcsúzom ettôl a számtól, amely oly kedvessé vált szívemnek: mielôtt azonban megtenném, azt hiszem itt az ideje, hogy válaszoljak az intróban feltett kérdéseimre. Persze az idô ily nagy távolából, és jópár év tapasztalatával a hátam mögött talán kedvem támadhatna kinevetni önmagam: mégsem megy. Mégsem megy, mert egészen pontosan emlékszem milyen volt megélni a bizonytalanságot, a reményt és a keserű csalódásokat. Bárhova is jutottunk, minden méteréhez újabb és újabb emberek tartoznak, akik magára hagyták lassan mikroszkópikus méretűre zsugorodott társadalmunkat.

Ma már persze, ha csak részben is, de már képesek vagyunk úgy látni, talán nekik van igazuk. Vagy mégis inkább, nekik is igazuk van. Legyen Amigás szemmel bármilyen csodálatos, hihetetlen is a fejlôdés, amellyel most ismét utolérni igyekszünk a nagyvilágot - semmi nem teheti meg nem történtté az elmúlt tíz évet. A stagnálás, a kétségbeesett kísérletek éveit. Talán épp íly kétségbeesett kísérletek napjait éljük most is? Ki tudja. Ennek csakis a jövendô - és következô számunk a megmondhatója :)

Addig is azonban a kérdések és a válaszok:

Vajon lesz-e Shark a Mediatorhoz?

A válasz sajnos nem. Az eltelt több mint 3 év alatt az Elbox nem állt ki a nagyvilág elé az egyébként sokak szemében vonzó alternatív megoldásnak tűnt Shark G3/G4 kártyákkal a Mediatorhoz.

Lesz-e cikk vajon még ebben a számban G3/G4 processzoron futó Amigás Heretic II-rôl?

Ugyan ilyen cikk nincs ebben a számban, de éppenséggel lehetne. Mivel azonban a 603e/604e verzióról már írtunk, nem sok értelme lenne új cikket írni róla, és körülbelül azt fejtegetni benne oldalakon keresztül, hogy: igen, fut. Annyi lenne csupán a teendôm, hogy odanyúlok a Heretic II game CD-ért, beteszem a gépbe, majd elindítom: és menne, nagyszerűen. :)

Vajon hogyan végzôdik az Elbox Mediator grafikus kártya driverek hányatott sorsa? Kiegyeznek vajon valamelyik nagyobb szabvány tulajdonosaival (CGX vagy Picasso), esetleg új szabványt hoznak létre vagy marad a jelenlegi állapot?

Fogós kérdés. Az Elbox sikeresen haragított magára egész tömegnyi fejlesztôt, nem csupán a grafikus kártyák ügyében, hanem gyakorlatilag az egész vonalon, az USB stackig bezárólag: bár ettôl a driverek még megvannak.

Ha lesz Shark, vajon milyenek lesznek a Mediator véglegesített elônyei/hátrányai? Lesz-e vajon versenytársa a piacon?

Momentán csak versenytársai vannak, maga a Shark nincs piacon még.

Ugyanígy kérdés mikor kerül piacra a DCE G-Rex? Életképes lehet-e egy a Mediatornál ugyan az akkori pillanatnyi helyzetben valamelyest jobb teljesítményre képes, ám perspektíváit tekintve halott ötlet a Mediatorral szemben?

Szemlesütve kell beismernünk, hogy számunk elkészültének igen hosszúra nyúlt idôtartama alatt lezajlott a G-Rex tündöklése és bukása. Jött, működött, azután szépen lassan elfelejtettük az új alternatívák fényében.

Végezetül pedig talán megtudjuk, lett-e valami az AmiONE-ből.

Az AmigaONE köszöni szépen jól van. Kisebb döccenôk természetesen voltak élete folyamán (a jelen számunkban bemutatott elsô prototípusról például kiderült, hogy működésképtelen), végezetül azonban a történet jóra fordult: és minden jó ha a vége jó.

Lesz-e végre PPC Mac emulátorunk, elkészül-e valaha is az I-Fusion?

Elkészült. Bár igazából akár el se készült volna, olyannyira használhatatlan.

Milyen lesz, és milyen értékelést kap majd a Shogo, a Sin, a Descent Freespace, a Soldier of Fortune?

A Shogo és a Descent Freespace elkészült és nagyszerű értékelést kapnának tôlem mindketten. A Sin és SoF Amigás változataira azonban egyelôre még várnunk kell.

Mi lesz a sorsa a MorphOS-nek?

Mivel ezeket a sorokat is MorphOS alatt írom, ezért azt hiszem mondhatom azt, hogy az ô sorsa is jóra fordult. Kapott egy nagyszerű gépet amin futhat, és megmutathatja valódi képességeit.

És végezetül: ha meg nem is feltétlenül érdemeltük mindazt ami történt, azért örülök, hogy ennyi minden vált valóra - egész pontosan örülök annak, hogy ezúttal nem túl, hanem messze alábecsültem az eljövendôt: ha a megvalósulás idôben picit tovább is váratott magára mint eredetileg gondoltam :)

Isten veled WorldNews 20! Hogy volt!

Emeric SH

 

 

 

 
Copyright 2001 SpaceHawks
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD