SPACEHAWKS' WORLDNEWS
ISSUE 20


TYCHO

Mivel elôbb-utóbb mindenki megkérdezi tôlem (még akibôl ki sem nézném, hogy rászorulna, az is) Tycho Brahe egy a maga idejében meglehetôs hírnévnek örvendô csillagász volt. Olyan kezdô és kevéssé jelentôs tudósfélék is dolgoztak alatta csillagvizsgálójában, mint holminô Johannes Kepler... Bizony, bizony, ha nincs Brahe, és nem bízza rá a mars pályájának amúgy dögunalmas követésének feladatát Keplerre sose jön rá, hogy a bolygópályák ellipszis alakúak. (Késôbb elveti ugyan ezt a marhaságot, ámde ez egy másik történet, a késôi utókor köszönhetôen Newtonnak - aki igazából sosem olvasta végig Kepler amúgy hibás számításait - nem szokott különösebb érdeklôdést tanusítani eme mellékes körülménynek...) Egyszóval...

Egyszóval hol is tartottunk? Hogy Tycho Brahe-nak fémbôl volt az orra? Azt erôsen kétleném... (Mármint hogy ott tartottunk volna.) Az orrát tényleg elvesztette, és azt fém protézissel pótolták, de remélhetôleg most nem ezen oldaláról ismerjük meg Tycho nevét...

Hiába no, meglehetôsen ritkán esik meg az ember fiával, hogy könyvet ad ki, az pedig pláne, hogy ráadásként az elsôt is. (Bizony, bizony, ez minden nagy íróval is csupán egyszer esik meg életében, a mániákusan amnéziára hajlamosakat leszámítva.) Ha szerénykednék, azt mondanám sosem gondoltam volna hogy könyvem jelenik majd meg. Igazából azonban nagyon szerettem volna, úgy látszik olyannyira, hogy tényleg megtörtént. Legalábbis abból következtetve, hogy ezen a könyvön itt az én nevem szerepel...

Lássuk, mit is írtam. Ez egy könyv, nemét tekintve afféle science fiction forma, plusz még az elsô könyvem is. (Vagy ezt a tényt említettem volna már?) Hogy mi köze van az Amigához? Hát azt leszámítva, hogy én írtam cedben, valamint hogy Amigán lett tördelve voltaképp semmi... Még jó, hogy a WorldNewsen nem kizárólag Amigáról szokott szó esni... (Azért persze arról is, hébe-hóba.)

Hogy most akkor ide miért írok vele kapcsolatban? Azt hiszem nem fogok túlságosan bôven beszélni róla. Egyrészt mert egy cikkféle már megjelent róla az Amiga Világban (Petike^AV tollából), másrészt pedig mert remélem, hogy akit érdekel, az úgyis megveszi. Írni tehát csak azért írnék róla, hogy tudassam veletek és a nagyvilággal: van egy könyvem. Bizony. Én írtam. És roppant jó... :)

Szólni persze nem szól semmiféle csillagászokról. Viszont valami kell legyen benne, mert idestova, ha jól számolom éppen tíz éve írom... (Istenkém, jó munkához idô kell...) Valószínűleg azért született meg szegényke ilyen lassan (vagy éppen ilyen hamar?) mert minden más mellett minden mást is csináltam még, sok minden egyéb társaságában. Általában csupa idôt rabló dolgot. De persze ezek mellett is csináltam még idôt rablóbb dolgokat: példának okáért ezt a "lemezújságot" amit most is olvastok.

Egyszer ha nagy leszek, én is írok majd jó kis memoárokat, amit soha a kutya sem fog elolvasni de nagyon büszke leszek rá. És akkor én is egy leszek abból az iszonytató mennyiségű emberbôl aki memoárt írt... (Ez hülyeség. Azt hiszem mégsem írok memoárt...) Persze ha nem lesztek jók és nem vesztek a könyvembôl, lehet hogy nekifogok memoárokat írni. Ezt vegyétek figyelmeztetésnek. (Már látom is szalad mindenki a családi kassza felé...)

Dolgozgattam/tom egy afféle weboldalon is a könyvnek, ennek is külön története van. (Talán egyszer el is készül...) Gondoltam mivel ez az elsô könyvem (meg eleddig az egyetlen is) valami kafa kis oldalt csinálok neki, valami olyan technikával, amit eddig ritkásan használtam. (Ez persze csak a felépítésére vonatkozik, látszani remélhetôleg nem látszik) Ennek eredménye az lett, hogy sikerült egy olyan oldalt gyártanom, ami kizárólag Netscape-ben és IBrowse-ben volt megtekinthetô. (Bizony, bizony, még Exploder barátunk se bírta) Ezen felbuzdulva gyorsan átpofoztam alapjaitól az egészet - éljen, már csak a Netscape 6 vitte!

Végezetül olyasmi született, amit magam is megcsodáltam - kénytelen voltam ugyanis (szintén elôször) feladni azon elvemet, hogy Amigásoknak is célzott oldalt úgy csináljak meg, hogy az minden böngészôben tökéletesen mutasson. Ugyan tényleg mindent megpróbáltam (elment vele pár álmatlan napom), azonban bár jórészt látszik, hogy mi akart lenni -mind Voyagerben, mind pedig Awebben is - sajnos nem az igazi. Marad az IBrowse ésatöbbi... (Mondjuk felróható persze két böngészônknek, hogy a táblázat és cellaháttereket nem kezelik tökéletesen, nade azt még az Explorer sem..! (Viszont ott sikerült olyan kombinációt találnom, ahol a problémák nem látszanak - itt viszont nem)) Persze még mindig nincs kész. Ki tudja, mire végzem vele addigra talán lesz olyan Voyager és Aweb is, amely tökéletesen tudja majd megjeleníteni... Vagy rájövök arra, hogy én rontottam el valamit. (Nem egyszerű falat sem a böngészônek, sem nekem, szó se róla...)

http://spacehawks.matavnet.hu/tycho

Egyszóval van egy könyvem. Én írtam. Tök jó. Ha neadjisten érdekel valakit (rajtam kívül, dehát engem még szép, hiszen én írtam) a beszerzés lehetôségeirôl nyugodtan lehet nyaggatni például engem. (Valószínűleg ezt is bizonyára azért, mert én írtam.) Egyszóval a világ legjobb könyve. Nekem tetszik... :)

Ja. Az a címe hogy Tycho (Nahát!) ... És nagyon jó ám. Tényleg.

Emeric SH

 

 

 

 
Copyright 2001 SpaceHawks
GLOBAL LINKS DOWNLOAD AREA MESSAGE BOARD