SNEWS 21 - Adat mentő

Üvöltő szirénákkal fékezett a mentőautó a magányosan álló ház előtt. A felpattanó hátsó ajtókat szinte kirúgve értek földet a betegszállítók, és a hordággyat cipelve rátörték az ajtót a földön heverő, a levegőt már csak kapkodva szedő merevlemezre. Egy perc és máris úton voltak, a sötét éjszakában utat mutató vakító reflektorokkal.

Na jó, a valóságban azért ez némiképp prózaibb formában működik. Az alapprobléma szerintem mindannyiunk számára ismerős. Adva van egy winchester amely feldobta talpacskáját. Mindannyian hallottuk a rémtörténeteket a Kürt Kft. árairól. Persze, igazak. Azután ott a következő, az izgalmakat egészen tetőfokig fokozó adalék - bizony, bizony Amigás vinyóról van szó.

Azért, hogy másnak ne kelljen kipróbálnia, gondoltam megteszem én. Nemrégiben megadta magát egy merevlemezem. Bár az igazán létfontosságú adatokról természetesen 3 másik helyen is volt mentésem, azért nem töltött volna el szomorúsággal ha minden meglett volna épségben. Érzékenyebb idegzetűek forduljanak most el pár pillanatra, mert bár a Kürt Kft. árainál lényegesen kedvezőbbek voltak a Netcenter árai amit a célra kiszemeltem, azért így is több mint ezer forint/gigabyte lett az adatmentés végösszege.

Ha ezt összevetjük azzal, hogy egy 80Gb méretű Seagate Barracuda volt a delikvens, fejben mindenki megsaccolhatja az adatmentés árát, és megfontolhatja mennyivel érdemesebb a káresemény bekövetkezte előtt teljes másolatok készítésére gondolni. Ám tegyük fel ez nem sikerült, és tegyük fel azt is, hogy létfontosságú adatok maradtak használhatatlanná vált merevlemezünkön.

Mielőtt még illúziókba ringatná magát bárki is, az adatmentő világban sem nagyon tudják elképzelni, hogy valaki ekkora merevlemezeket ne Windows vagy Linux alatt használjon. Kellemes derültség okozója voltam, amikor felsoroltam milyen operációs rendszerek milyen partíciói találhatóak meg csak ezen az egyetlen merevlemezen. Az, hogy a merevlemez nem MBR, hanem RDB is a meglepetés erejével hatott - ennek ellenére becsületükre legyen mondva szó nélkül átvették a munkát.

Azt tudni kell, hogy ha mondjuk eltörik egy fej, és a dobozon belül pattog, vagy csak végigkaristolja a lemezek felületét, a sérült területeken az esetek jó részében a végtelen pénztárca sem képes feltétlenül csodákat művelni. Esetünkben szerencsém volt, a fejek megvoltak, rendesen funkcionáltak, az elektronika is rendben volt, csak a lemez SA (System Area) területe sérült, amit egyébként nem szoktunk adattárolásra használni.

Megállapodásunknak megfelelően nem próbálták a partíciókról a file-okat visszanyerni, hanem szektorszintű másolatot készítettek az egész merevlemezről. Hogy ez miért fontos egy Amigás merevlemez esetén?

Most őszintén. Bármennyire is szeretjük kicsiny gépeinket, melyikünk tudná bármelyik versenyterületen tevékenykedő cégről feltételezni, hogy ha esetleg azt a fogalmat, hogy RDB ismerik is (nem, az, hogy adatmentő cég az még mindig nem garancia erre), tudnak majd mit kezdeni FFS, SFS, HFS és EXT partíciók keverékével, amelyekről még csak azt sem tudom megmondani, hol merre találhatóak és milyen méretekkel bírnak? Ne felejtsük el, hogy például az FFS esetében a file bejegyzések láncoltak, amihez hasonlót se nagyon láthatunk a mai rendszerek esetében.

Ami az RDB-t illeti, az adatmentést követően félve jegyezték meg, hogy ugyan nem ismerik a rendszert amit a merevlemez használt, de normális az, hogy az első két blokk üres? (Nos, mint utólag kiderült, az. Pontosan ezért képes együtt létezni az RDB azzal az MBR-el, amelynek muszáj a 0-ás blokkon kezdődnie.)

A konklúzió? Minden partíció tökéletes állapotban élte túl csipkerózsika álmát, és a műtéti altatást. A cég icike-picike boltjában/laborjában végeredményben kedves és jószándékú emberkék dolgoznak, akiknek most már ezzel az igen egzotikusnak tekinthető merevlemezzel is nagyobb a tapasztalata. Úgyhogy ha esetleg eljönne a vég, és annyira létfontosságú adat rekedt volna Amigás merevlemezünkön, hogy ilyen összeget hajlandóak legyünk áldozni érte, egy próbát mindenképpen megér ingyenesen bevizsgáltatni.

A reklám helye, a cég honlapja: http://adatmentes.netcenter.hu/hun/

 

Szerzõ:
Emeric SH
(C) SpaceHawks 2004