SNEWS 21 - Robin Hood
Legend of Sherwood MorphOS

Némiképp visszatekintve a régmúlt idõk távolába, elsõ 210 megás merevlemezem birtokában, amelyre mindent felmásolva amire csak rá tudtam tenni a kezem is csupán töredékét voltam képes megtölteni, azt hiszem vaslapáttal kergettem volna meg azt, aki azt mondja, egyszer majd vállrándítással intézem el azt, hogy egy játék arra hívja fel a figyelmet, hogy installálásához az adott partíción legalább 1 giga szabad helyre van szüksége. Igazság szerint valóban nem lett volna igaza az illetõnek, hiszen semmiféle késztetést nem éreztem, hogy a vállammal kapcsolatban álló izmaimat rángassam. "Elfér" ugye, vagy mi a szösz.

Még valamikor 2004 augusztusában történt, hogy az akkor még egy e.p.i.c. interactive néven futó cég valamint a Spellbound Entertainment egyezségre lépett, miszerint népszerû játékaikat Macintosh-ra, Linux-ra valamint egyéb rendszerekre portolják. Köszönhetõen mindezt az SDL nevezetû csodának, amely viszonylag egyszerûvé teszi a játékok különbözõ platformok közötti átírását. Ezen kezdeményezésnek esett jelen játékunk is áldozatul, olyannyira, hogy 2004 decemberében már megkezdték a MorphOS változat fejlesztését is.

A fejlesztés azonban nem ment zökkenõmentesen, hosszabb szünetek és leállások után azonban, picit elcsúszva az eredetileg tervezett 2005 elsõ negyedévi kiadástól egy demót követõen 2006 karácsonyára még pont idõben kezünkbe kaparinthattuk a teljes verziót is.

A demó meglehetõsen felemás érzelmek egész hullámát keltette az emberekben. Egyrészt ugye a játék nem kifejezetten ronda, ami pozitív. Másrészt a demó ugyan játszható volt, a menetszél azonban (dacára hogy nem 3D megjelenítésrõl van szó) nem vitte el az átlagfelhasználók haját, úgyhogy mindenki egy picit bizonytalanul várta mi is lesz ennek a vége.

Megjelent azonban idõközben egy sebességileg javított demó, valamint megérkezett a végleges változat is, és nagy megkönnyebbülésünkre ez már valósággal megtáltosodott - bár maga a játékmenet a türelmesebb emberek sportja, a megjelenítés sebessége immár tökéletes.

Robin Hood - anglia kész disznóól

 

A CD-n az angol és német nyelvû változat foglal helyet, részünkrõl a névbeírásnál a nagybetûk hiányán kívül mindennel nagyon meg voltunk elégedve - egyetlen apróságot leszámítva, ez pedig az alábbi képen meg is tekinthetõ.

Hogy a mibõl lépjek ki hova?

 

A játék tokján a LINUX CD-ROM felirat szerepel, de ez ne tévesszen meg senkit: a borító alá csempészett matrica és a CD-n található MorphOS CD-ROM eloszlatja a kételyeket, valóban a MorphOS verzióval sikerült összeismerkednünk :) (vagy gépünk MorphOS alól is meglepõen jól futtatja a Linuxos játékokat). Magára a játékmenetre mélyen nem térnénk ki, tekintve hogy teljesen megegyezik a többi platformon már megismerttel, röviden Robin és hû segítõinek segítségével kell ártalmatlanná tennünk a Nottingham környékét felprédáló, a király távollétét kihasználó bíróbérencek egész tömegét. A játék azonban nem elsõsorban a küzdelemre, hanem a lopakodásra és idõzítésre épít (hiszen mi kevesen vagyunk, õk meg sokan), ennek ellenére azért néha természetesen lehetõségünk nyílik áldozatunk leütésére, megkötözésére és messzire cipelésére, amolyan Splinter Cell stílusban, csak itt egy helyett több szereplõ aktív munkamegosztásában. A játék futtatásához a következõkre lesz szükségünk:

- Pegasos G3 vagy G4 processzorral (minél G4-ebb annál jobb)
- 128 Mb RAM

- Radeon, Voodoo vagy Permedia (értsd: MorphOS által támogatott támogatott) 3D videókártya
- 1 GB szabad hely a partíción amelyre felrakjuk (SFS javasolt)
- CD-ROM meghajtó (hogy tudjuk hova tenni a CD-t ugye)
- MorphOS 1.4.x

Összegzésként annyit, hogy magam is tartottam picit a játék sebességétõl, ám maximálisan kellemeset csalódtam - teljesen ugyanazt kapjuk mind minõségben mind sebességben mint egyéb platformok lakói. Ez ugyan elsõre talán nem sokat jelent - de így legalább a miénk :)

A játék jelen pillanatban 39.49 EUR (amely postaköltséggel miegymással együtt 47.55 EUR-ra jött ki) áron rendelhetõ meg a Vesalia-nál, légipostával egész hamar megérkezve - máshol az árak természetesen eltérhetnek mind pozitív, mind negatív irányba.

A demóverzió letölthetõ az alábbi linken: Runesoft Robin Hood MorphOS demó.

 

Szerzõ:
Emeric SH
(C) SpaceHawks 2004