SNEWS 21 - vmwAROS

amigaspirit.hu

Megjelent a VMware alatt használható, így könnyen kipróbálható AROS disztribúció, a VmwAROS. Kaptam az alkalmon és megnéztem, hol tart a legkevésbé népszer újgenerációs Amiga operációs rendszer. Elõször is, ha valaki nem lenne képben, pár szóban az AROS-ról:

A rövidítés az "AROS Research Operating System"-et takarja. Ez új,
mert korábban "Amiga Research Operating System"-nek hívták, de tavaly a jogi vitákat elkerülendõ (Amiga Inc. vs Hyperion per ugye) számûzték belõle az Amiga szót. Tulajdonképpen egy nulláról újraírt AmigaOS-ról van szó, melynek célja a maximális kompatibilitás az AmigaOS 3.1 API-jával.

amigaspirit.hu
Bootolás után, első Start menü

A rendszert 1995 környékén kezdte fejleszteni Aaron Digulla, amikor pár Amiga programozóval együtt kilátástalannak ítélték a Commodore csõdje után kialakult helyzetet. Az AROS fejlesztõi azt látták a legjobb útnak, ha az AmigaOS-t, az eredeti forrásoktól teljesen függetlenül újraírják x86-os platform-ra, a maximális portolhatóságot szem elõttt tartva. így soha többé nem fog fenyegetni a hardverhiány veszélye. Mások az akkor még szintén biztos jövõvel rendelkezõ PowerPC irányába indultak el (AmigaOS4 - MorphOS).

Mivel kezdetben még a mainál is jóval kevesebb fejlesztõ dolgozott az AROS-on, a projekt meglehetõsen lassan haladt. A PowerPC-s rendszerek hamar meg is elõzték. A másik két rendszer kereskedelmi piacon indult, határidõkkel és eladásokkal számolva, talán ezért is nagyobb motivációval rendelkeztek. Az AROS jelszava a "No schedule 'n' rocking", vagyis, hogy a fejlesztõk sehova sem sietnek. (Emlékeztet engem ez egy bizonyos lemezújságra-Emeric) A rendszer és a fejlesztés teljesen nyílt, bárki bármikor bekapcsolódhat, sõt a TeamAROS bounty rendszernek köszönhetõen pénzt is kereshet a munkájával.

amigaspirit.hu
Ikonok, ikon infó, Zune prefs, Aros shell

Az AROS tagadhatatlan elõnye, hogy folyamatosan fejlõdik (nem kell az újabb verziók megjelenésére várni) és nincs hardverhiány, jogi huzavona, mely akadályozná.

A ráérõs fejlesztés eredményeképpen viszont a rendszer csak napjainkban kezd megérni arra, hogy egy átlag érdeklõdõ számára is használható legyen. Bár sok tekintetben sajnos még ma sem teljesen.

Ne felejtsük el, hogy a VmwAROS egy disztribúció, melyben a témák, ikonok, ablakkeretek, alapértelmezett alkalmazások, start menü és még sok minden nem része az alap rendszernek, a disztribúció fejlesztõjének a választása és ízlése alapján lett kialakítva. Más AROS disztribúciók (pl. a most készülõ Velocity Lite) egész máshogy nézhetnek ki és máshogy is viselkedhetnek.

amigaspirit.hu
Murks! és Beneath a Steel Sky

Az AROS a VMware videókártyáját nem támogatja, így VESA driver-t használ, ami sajnos meglehetõsen lassú 2D megjelenítést eredményez. Bootolás során grub-ban kiválaszthatjuk a kívánt felbontást, melyet kernel paraméterként érvényesít így a Prefs-ben már nem módosítható, hiába van ott a ScreenModePrefs. A bootolás pár másodpercet vesz csak igénybe, máris elénk kerül a Wanderer, az AROS Workbench klónja. Elsõ ránézésre nagy a hasonlóság a Workbench-csel, de használat közben valahogy mégis azt érezzük, hogy a Wanderer még a Workbench 3.1 szintjét sem éri el használhatóságban. Ennek nagy része valószínûleg bug, vagy hiányzó feature, melyet a késõbbiekben javítani fognak. Például az icon cleanup funkció nekem nem akart mûködni, továbbá hiába jelöltem ki több ikont, mégsem tudtam õket egyszerre mozgatni. A másolás ettõl függetlenül mûködött, tehát nem csak azt az egy könyvtárat másolta át, hanem a többi kijelöltet is. Kifejezetten tetszett viszont, hogy az Amigán megszokott shortcut-ok mûködnek Wanderer-ben (szemben a MorphOS-el). Amiga+N új könyvtár, Amiga+I icon info, stb. A shell nem annyira buta, mint amilyen a 3.1-ben volt, van scrollbar és fájlnévkiegészítés is, bár a KingCON és a MorphOS MUICon tudásától azért messze elmarad..

amigaspirit.hu
DOpus, Vice, Bomber és transzparens menü

Az elsõ utam a Prefs-be vezetett, ahol az ismert rendszerbeállításokon kívül (Óra, Locale, Input, IControl, Wanderer Prefs, ReqTools, stb.) az AROS MUI klónját, a Zune-t is testre szabhatjuk. A Zune pár fejlesztéstéstõl eltekintve (pl. színátmenetek) a MUI 3.8 szintjét hozza. A Zune a rendszer alapértelmezett GUI-ja, a Wanderer is Zune alapú (ahogy a MorphOS-ben MUI alapú az Ambient). A Prefs-ben található a Téma választó is, ám az új téma használatához újra kell indítanunk rendszerünket, ami nem épp elegáns, amigás megoldás.

A ConfigIP ikonnal állíthatjuk be az AROSTCP-t, vagyis a hálózati stack-et. A VmwAROS 0.5 még nem tartalmazza a grafikus beállító felületet (pedig elvileg már készen van), így a ConfigIP egy text editorban nyitja meg az AROSTCP config fájljait. A hálózatot egyébként elsõre sikerült életre lehelnem és már tudtam is FTP-zni a MarranoFTP-vel, Telnet-elni a MarranoTelnet-tel és IRC-elni a WookieChat-tel. Sajnos az internetes alkalmazások körülbelül itt véget is érnek, ezeken kívül van még AmiGG kliens (Gadu-Gadu instant messenger), Zune GUI-val rendelkezõ Wget és egy másik IRC kliens, az AiRcOS. Web böngészõt a VmwAROS nem tartalmaz, mert AROS-ra nem is igazán van említést érdemlõ browser. Az AMosaic-ra azt hiszem nem érdemes túl sok szót vesztegetnünk.

amigaspirit.hu
HDToolBox és SFSDefragmenter

Mit tudunk hát kezdeni az AROS-al, mi van rá egyáltalán? Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy nem sok minden. Van Murks! integrált fejlesztõi környezet, mellyel neki is állhatunk fejleszteni, hogy ez a helyzet mihamarabb megváltozzon. Vannak emulátorok (pl. VICE, E-UAE, ScummVM), vannak játékok (MUI-s játékok, SDL portok, Quake, Doom, stb.), van natív DirectoryOpus, Hively Tracker, MUIbase adatbáziskezelõ és LunaPaint, mely egy nagy tudású és igen pofás rajzprogram. Ezeken kívül van pár program melyeket a VmwAROS valamiért nem tartalmaz, de letölthetjük az AROS-Archives-ról, vagy megvásárolhatjuk a fejlesztõ cég honlapjáról ilyen pl. az ingyenes AROSAmp, vagy a fizetõs Hollywood. (még jó, hogy alig van rá valami :) - Emeric)

Az AROS egyébként még VMware alatt is gyors, leszámítva a már említett VESA driver által okozott lassulást a grafikai megjelenítésben (fõleg az ablakok mozgatása, méretezése és a fillezések lassúak). Ettõl eltekintve a rendszer használható sebességgel megy és a stabilitása sem tûnt rosszabbnak egy AmigaOS3.x-nél vagy MorphOS 1.4.x-nél.

amigaspirit.hu
Doom és Quake

Az utóbbi hónapok fejleményei, hogy Richard Drummond (az E-UAE fejlesztõje) elvállalta, hogy integrálja az UAE-t az AROS-ba, így a MorphOS-hez vagy OS4-hez hasonlóan, transzparensen futtathatunk majd 68k-s alkalmazásokat. Az elképzelések szerint az UAE hozzáférne a Wanderer ablakokhoz és a Public screenek-hez is. Gondolom azt nem kell magyarázni, hogy ez mekkora mértékben növelhetné a rendszer használhatóságát és felhasználói bázisát. (megfelelõ vassal pedig milyen sebességre pörgethetné fel a 68K appok sebességét-Emeric)

Robert Norris (valójában Chuck Norris, õ már a neve felével is tudna ölni-Emeric) elvállalta, hogy portol egy WebKit alapú böngészõt, mely a Traveller nevet kapta és mely lassan kezd is testet ölteni. Már elküldte élete elsõ webkérését. (oá-Emeric) Robert a portolás során több library-t is áthozott már (pl. libxml2, cURL, OpenSSL, SQLite, stb) és a megjelenítéshez a Cairo graphics library használata mellett döntött, így azt is portolja. A fejlesztés eredményeirõl és nehézségeirõl kb. kéthetente beszámol blogjában.

amigaspirit.hu
Témaváltás, pár prefs

Közben Matthias Rustler egy Warp3D kompatibilis rétegen dolgozik, a Wazp3D-n, melynek segítségével nagyban egyszerûsödik a Warp3D-s alkalmazások és játékok portolása (az elsõ változattal már el is készült).

Összességében elmondható, hogy az AROS használhatóságban ugyan még mindig fényévekkel van lemaradva a másik két rendszertõl, de lassan tényleg eléri azt a szintet, amikor már érdemes lesz foglalkozni vele.

amigaspirit.hu
Wookiechat, FTP, Telnet (megy a hálózat)

Kapcsolódó linkek:
http://www.aros.org - a hivatalos oldal
http://vmwaros.blogspot.com/ - VmwAROS oldal
http://www.aros-exec.org - community portal
http://archives.aros-exec.org/ - AROS programok gyûjtõhelye
http://www.arosworld.org - újonnan indult közösségi oldal
http://www.thenostromo.com/teamaros2/ - TeamAROS bounty market
http://arosshow.blogspot.com - interjúk, cikkek
http://cataclysm.cx/ - Robert Norris blogja, Traveller webbrowser

 

Szerzõ:
Neongod
(C) SpaceHawks 2004