../../THE%20BRITISH%20EMBASSY
../../LANGUAGE%20SELECTOR

Ödönke, a gondolatsebességű üzletember

 

Ödönke páros lábbal rúgta be az ajtót, és önelégült arccal betoppantott.
-Hahá!-zengett végig a házon a sátáni kacaj. Ödönke az ágyra hajította kabátját, beljebb indult a szobában, azonban most szokásától eltérôen nem ült le a gépe elé, hogy a Windows megunhatatlan világával és hibáival üsse el idejét. Ödönke most valami megdöbbentô, és hihetetlen dolgot látszik művelni. Ödönke ugyanis végigheveredik ágyán, és... kimondani is borzasztó, de Ödönke olvas. Méghozzá könyvet, egy valódi, igazi, papírból készült könyvet.

Hát te úristen! És nem zuhan alá a plafon, nem dôl össze a világ! Jajisten! Mi történhetett, hogy Ödönke erre vetemedett? Talán már nem nyújtanak elég izgalmat a Word makrovírusai? Vagy az Excell ékezetes karakterproblémái? De ha esetleg mégis, hát akkor is... Ott van az a csomó jó kis játék! Igaz, hogy egyik olyan mint a másik, dehát Ödönkét eddig ez a legkisebb mértékben sem zavarta... Hát mivé lesz így a magyar számítástechnikai világ birodalma?

Nem kell azonban a magyar számítástechnikai világot féltenünk... Merthogy Ödönke nem akármit olvas. Üzlet a gondolat sebességével. Már ránézésre sem teljesen, ártalmatlan, alcíme pedig, a "Működik a digitális idegrendszer" már igazán elrettentô. Azonban mindez semmi: mert szerzôje is van ennek a csodának, amely alig egy hónappal az amerikai kiadás után jelent meg itt magyarországon, és került már a kiadás elsô napján Ödönke kezébe: mert ezen opusz szerzôje nem más, mint korunk informatikai prófétája, aki már kócos kamaszként is a legelismertebb amerikai lapok címlapjáról vigyorgott vissza. Évekig tanulmányozta a Microsoftot (vajon hogyan csinálhatta?), és más nagyvállalatokat, és végül így született meg könyve, az üzleti élet alaptermészetrajza, amelyet rögtön 25 nyelvre fordítottak le: igen, ô az, hisz ki is lehetne más: Bill Gates a szoftverpápa.

Ödönke pedig olvasott. Nem is lassan, hiszen ô egy 32x Ödönke volt, aki rendkívül gyorsan tudott olvasni. Igaz, néhányszor lepörgött, és el kellett mennie az ablak-zsiráfért, ha nem tudott egy-egy betűt, vagy valamelyik kifejezéshez kellett a képet megkeresnie, de haladt. Nem is akármilyen sebességgel.

A második hét végére pedig már el is olvasta a könyvet. Ezt onnan lehetett észrevenni, hogy Ödönke az ágyra ejtette a könyvet, és felnézett. És Ödönke elhatározta, hogy Amerikába megy. És karriert csinál.

Hát ennyi lett volna. Mert a dolog ilyen egyszerű.

PS:

-Te, hogy is hívják a BSA új fônökét..?-hajolt oda a Microsoft magyarországi segélyszolgálatának alkalmazottja a kollégájához. -Nem tudom... Valami Ödön...

Emeric SH

     
MAGYAR ENGLISH MAGYAR ENGLISH