SPACEHAWKS' WORLDNEWS
A >4G vinyók lelkivilága

 

A >4G-n felüli vinyók lelkivilága

Nos, most egy igencsak közérdeklődésre számot tartó témáról fogok itten beszélni, nevezetesen arról, hogy mégis milyen filesystemet használjunk 4 giga feletti vinyón. A saját tapasztalataimat tudom csak megosztani veletek,ugyanis egy 6.4 gigás Quantum EX boldog tulajdonosa vagyok. Szóval amikor vettem, elgondolkoztam azon, hogy mit is lenne érdemes felrakni rá. Számba vettem a lehetőségeket (köpöd ki!-Emeric :) (Ehh, ejnye már, még jó hogy mindenki szimpla Emeric-et ír, így fel lehet ismerni-Emeric SH), ezek a következők voltak:

1.FastFileSystem 4 giga fölötti patch-al - ez kilőve, már rég nem fasználok FFS-t,azonkívül nem sok bizodalmam van ezekben a patchokban;

2.AmiFileSafe (AFS) - ebből is maximum a Direct SCSI verziót érdemes használni,amiből én még csak a 16.20-as verzióval találkoztam. Mit mondjak...Ugyanaz a problémája,mint a PFS2 kezdeti, 17.3-as verziójának...

3.Professional File System 2 (PFS2) - na igen. Ebből sem mindegy, melyik verzió. Az általam először látott, és próbált verzió ebből a 17.3-as. Nosza, akkor nyomassuk fel az RDB-be. Kis ideig semmi probléma nem jelentkezett, majd amikor ShapeShifter partíciót akartam kreálni, hirtelen azt realizáltam, hogy az 1.3 gigás Games: partíciómon érdekesek lettek a file-ok... Nevezetesen a file-ok belsejét átírta, az összes file belsejében TPWKTPWKTPWK... sorok voltak csak az igazi adatok helyett... Meg is ijedtem rendesen, csak a szerencsének köszönhetően nem lett adatvesztés más, fontosabb partíciókon is. Tehát összegezve: a PFS2 17.3-at nem ajánlom senkinek 4 giga fölé, hacsak nem akar szívni,mint én...

Időközben kijött egy javítás patch (má' megin'!) formájában a PFS2-höz, és én nagy lelkesen nekiálltam megpatcholni az új 17.8-as verzióra. Kell hozzá:

-Az original 17.3-as PFS2 archive, aminek könyvtárára (pfs2) kell egy pfs2: assign;

-Valamint kell a 17.8-as patch, aminek az Install ikonra való böködésével szépen fel lehet rakni a immáron megpatcholt, bugfixed filesystemet!

Ez van fenn azóta is, és úgy néz ki, ezúttal ez tényleg egy hibajavított változat már, mivel a fent említett hiba nem jelentkezett ismét, úgyhogy csak ajánlani tudom mindenkinek,aki megbízható filesystemet akar.

Mindenkinek javaslom a doksi elolvasását a felrakás előtt, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat ezzel, meg amúgy is RTFM! :) Aki nem tudna angolul,annak egy kis help, némi saját tapasztalattal fűszerezve:

A HDToolBox-ban a Partition Drive/Add/Update...gombra bökve nyomjuk fel az RDB-be a saját procinknak megfelelő verziót, a DosType-nak 0x50465302-nek kell lennie. A Change gomb alatt változtatjuk meg a File System buttont nyomkodva, ezt tegyük addig,míg azt nem látjuk,PFS\02. A többi adat megadásánál a Mask maradhat, ahol van, ezt esetlegesen egzotikus esetekben kell csak megváltoztatni, tehát így marad 0x7ffffffe. A MaxTransfer értéket jobb, ha valami értelmes szintre növeljük, tekintve, hogy manapság az új, 4 giga feletti vinyák már elég gyorsak. Az én véleményem szerint nálam ez vált be: 0xfffe00 Ha mindezekkel megvoltunk,akkor adjunk egy memóriánktól függő mértékű, de lehetőleg 100K fölötti buffer értéket az újonnan kreált partícióinknak, nekem ez 200 kilobyte partíciónként (7 db van!). Meg is lennénk. Figyeljünk arra, hogy a preparált partíciókat csak QuickFormattal érdemes formattálni, sima formattal amúgy is túl sokáig tartana, valamint a PFS2 nem igényli ezt.

3.SmartfileSystem (SFS) - Na,ez a legújabb lehetőség 4 gigz felett. Ebből még csak beta verzíó van, ami jelen állás szerint az 1.61-es. Két partíciómra raktam fel, és semmi gond velük, habár CD írásnál, az SFS partíción lévő directory beolvasásánál a MakeCD elhasalt... Itt van némi különbség a PFS2-höz képest:

-Lassabb vmivel, és a fileheadereket hamarabb írja fel, mint a PFS2;

-Valamivel több hely van rajta, mint a PFS2 partíciókon, tehát nem foglal el feleslegesen reserved megákat;

-IGAZI 100 karakteres directory, és filenevek;

-A előzőleg letörölt 31 file-t nem .deldir-ben, hanem .recycled könyvtárban tárolja, ahonnan véglegesen is le lehet őket törölni.

Az SFSFormat parancs segítségével gyorsan megformázhatjuk az SFS partíciókat, és akár láthatóvá is tehetjük a .recycled directory-t!

Az RTFM itt is él, de adok ebben az esetben is némi segítséget:

-A DosType itt 0x53465301;

-A MaxTransfer itt is jó 0xfffe00-nak;

-A buffer szintén 100 fölött legyen.

Mondanom se kell,hogy a PFS2-ből a DirectSCSI verziót érdemes használni,mert gyorsabb és csak ennél biztos az,hogy nem hal meg 4 giga felett.

Az SFS esetében annyi változás van ebben,hogy ebből csak 1 féle létezik,mivel a DirectSCSI support már benne van,és automatikusan felismeri (legalábbis az 1.61).

Sz'al egyelőre ennyit a 4 giga fölötti életről, ha vmi gondotok, problémátok akadna esetleg az installálás, használat körül, általában IRC-n megtalálható vagyok az #amigahu-n, vagy ha éppen nem, akkor dobjatok meg egy emillel:

leeroy@amiga.rulez.org VAGY leeroy@freemail.c3.hu (az elsőt preferálom! :) )

Lee®oy of SMV Đe$żgN