SPACEHAWKS' WORLDNEWS
INFO

Az újságról, meg errôl-arról még úgy ráadásként

Amint azt mindenki kitalálhatta, ez itt egy Debian Linux server, ahol az újság megtalálható, a tulajdonosa pedig Achos SH, úgyhogy az esetleges server problémákkal (ilyenek nincsenek) hozzá fordulhattok az achos@abakusz.matav.hu címen.

Az újság formátuma természetesen HTML, a tizennégyes szám 600, a tizenötös elég szerencsétlen módon 640 pixel széles, de majd a következônél megint visszaváltunk, addig meg csak kibírjátok valahogy... Nem tartalmaz sem frame-eket, sem javascript-et (bár az IBrowse-ba natív Javascript 1.2-t ígérnek, úgyhogy majd meglátjuk). Az újság eredetileg Helvetica fonthoz lett kitalálva (lévén az Amigás böngészôk nem igen támogatják a máshol már terjedôben levô, igaz a HTML szabványhoz nem sok közzel bíró megoldást alternatív fontok megadására (mint látható második helyen található a Helvetica a listában)) , ezért legalább a böngészés idejére érdemes a default fontokat Helveticára átállítani.

Az újságba bekerülô cikkek formátumáról és megkötéseirôl a következôt tudnám elmondani: amit egy Amiga CygnusED-del, olyan 72-80 karakter széles beállítással létrehoz az nekünk ideális.

Lehetôleg ne nagyon legyen benne space-es pozícionálás, tabulátortömeg meg egyáltalán ne, és ne tartalmazzon más rendezést, mint balra, jobbra és középre. (Ez utóbbi CED-ben a Center Line, azaz SHIFT-\).

Természetesen a nagyon vadulós cikkeket is betesszük, annyi különbséggel, hogy nem fogjuk konvertálgatni, egyszerűen elhelyezzük egy <pre> </pre> pár közé, aztán a készítô majd megszemlélheti, milyen édi kis pici karakterekkel is jön ez be jónéhány böngészôben. (ha jól megnézitek van már egy-két ilyen cikk a tizennégyes számban)

A konvertálás számos módon történik, attól függôen, éppen hol vagyok, és mi áll rendelkezésemre. Ha nagyon komplex a szöveg, és nagyon nincs idôm, akkor szoktam a fenyegetésként elhangzott <pre> </pre> páros segítségét igénybevenni, ez ugyanis messze a legegyszerűbb és leggyorsabb módszer.

Van egy módszer, amit gyakorlatilag egy balul sikerült kivétel óta nem használok: ez a CED és a txt2html kombinációja volt, azzal a célzattal, hogy olyan eredményhez jussunk a végén, mint a fentebbi esetben. A lényege abból állt volna, hogy a szóköz karaktereket  &nbsp;-kre cserélem, azonban a CED (hogy a túl hosszú sor, vagy a most összesen rendelkezésemre álló mindössze 6-400K chip ram miatt, az soha nem fog kiderülni) az egyik szövegnél végképp beadta a derekát, és nem volt hajlandó tovább folytatni a makro végrehajtását.

Ettôl a CED makrótól eltekintve a következô módszerrel egyezett meg, ami egész egyszerűen abból áll, hogy a tizennégyes számban már ismertetett, meglehetôsen régi txt2html programocskával (az alapbeállításoktól annyi eltéréssel, hogy <p> helyett <br> a szóköz) átkonvertálom HTML-be, és a kész oldalba helyezem a felhasználható részt belôle.

A leggyakrabban alkalmazott módszer pedig egy kicsit(?) fapados ugyan, de ha nem túl összetett a szöveg, akkor viszonylag elviselhetô körülményesség árán egész türhetô eredményre vezet. Ehhez azonban kicsit bele kell másznunk a PC lelkivilágába...

Van egy egészen kiváló HTML szerkesztô PC-n (amit érdekes módon (minden jó dolog ilyen vajon?) kevesen ismernek, és körülbelül ennyien is használják, a nagy tömeg az attól függôen, hogy a Microsoft vagy az Adobe névre nyáladzik-e használja a FrontPage illetve PageMill nevezetű nagyon jó, csak az elôbbi esetében minôségre és kompatibilitásra, a második esetben munkára alkalmatlan stuffokat), az egyébként nagynevű, de nem igazán jó programokat készítô Macromedia DreamWeaver-e. Tudni kell róla, hogy fél kézbôl tudja azt, amit a PageMill, ehhez még sokkal gyorsabb, az Explorer minden olyan jellegű tudásával, ami nem csak és kizárólag Windows környezetben megtekinthetô... (A Frontpage "szolgáltatásainak" csaknem fele ilyen)

Szóval ez a stuff nagyon jó, csak nagyon olyan, mint akit nem Windows környezetbe terveztek, mivel hm... ha az ember jobban belemerül egyre több együttműködési nehézséget fog észrevenni közte, és csaknem kizárólag Microsoft környezete között. Ez jár többek között azzal, hogy szinte reménytelen vállalkozás kizárólag vele valamilyen értelmes módon belejuttatni az eredeti szövegünket a végleges HTML-be.

Marad tehát az, hogy fogunk egy WordPad-et (merthogy a műveletre a NotePad még, a Word pedig már nem alkalmas), beolvassuk bele a szövegünket (döbbenetes módon normálisan képes olvasni az (egyébként inkább szabványos, mint a neki native) amigás szövegeket), majd bekezdésenként(!) átmásoljuk. (Mivel egyébként a DW hajlamos összefolyatni az egészet.) Természetesen ha ez egy francia lemezújság lenne, akkor sokkal nagyobb izgalmak elôtt állnánk, lévén a Windows clipboard rendszerének süllyesztôjében konzekvensen szoktak eltűnni a francia ékezetek... Bár ez most nem tartozik a témához.

A leveleket és cikkeket a következô helyekre küldhetitek (azért derüljön ki belôlük, hogy mirôl van szó):

e-mail:

emeric@abakusz.matav.hu
emeric@freemail.c3.hu

snailmail:

Emeric SH, Budapest
Üllôi út 744, 1185

Emeric SH

PS: A hirdetésekkel, és még sok egyéb mindennel egyenlôre még nem tudjuk mit csináljunk. Hogy késôbb ne legyen sértôdés belôle, egyenlôre nem tervezünk hirdetési rovatot nyitni, mivel azzal nagyon sok lenne a macera. Commercial, vagyis kereskedelmi hirdetés elhelyezéséhez se nagyon fűlne a fogunk, ha arról lenne szó, de persze sokszámjegyű összegekkel és felajánlott Hawaii utazásokkal mindkét esetben meggyôzhetôek vagyunk.

PS2: Itt hívnám fel azok, és különösen egyvalaki figyelmét, hogy az IRC-n szóban elmotyogott anyázások/rulez a mag helyett, gondolva a többi olvasóra egy (igaz némi pluszmunkát, - például végig kell gondolni mit is írunk - igénylô) levelet is küldhetnének a levrovba, neadjisten az újság (amúgy sem alacsony, és szerénységünk magasságát verdesô) színvonalát javítandó cikket is írhat bele.

PS3: Mivel máshova nem igazán lehetne tenni, másrészt meg itt kellôképpen el van már dugva: szerkesztôségi közlemény következne. Petike^AV! Szeretnénk érdeklôdni a PC Pince, illetve ASYS boltjaiban kapható Swifty márkanevű háromgombos mojzik, valamint Boing gyufák várható áráról, és megrendelésük mikéntjérôl, és a szállítás határidejérôl. Mint tudjuk 2-300 év nem a világ...