SpaceHawks' WorldNews
Issue #16

Miért használom még mindig az Amigám...?


Gondolom, hozzám hasonlóan más Amiga tulaj is megkapta már azt (általában PC-n felnőtt) emberkéktől, hogy miért nem cseréli le a gépét egy jobb (vagyis PC) számítógépre. Na, ezen én is szoktam gondolkodni. Felhozva érveket és ellenérveket.

Valóban, a gépem már nem mai gyerek, itthon nagyon nehéz bármit is beszerezni hozzá (még joystick-ot, egeret sem lehet ma már igazán kapni, másról nem is beszélve). (Tudom ajánlani a CD32 vagy compatible joypad-okat, valamint az original Amiga egeret.-Emeric SH) Hangja, grafikája, sebessége (a '030-as kártya ellenére) és oprendszere is (igen, ma már ez is hagy kívánnivalót maga után, de nem a Start menüt hiányolom ;-)) elavult, javában túlhaladott. PC-s szemmel nézve ez e gép szinte már semmire se jó. A hardver esetleges bővítése is igen nehéz, drága. Az új hardverek vagy eleve nem használhatók vele (parallel portos ZIP és scanner), vagy külön kell a szoftvert beszerezni hozzá (LS-120, CD-írók stb.). És az igazat megvallva, ma már a programokat is könnyebb PC-re megszerezni. Rengeteg érv, ami az Amiga ellen szól.

Néha valóban úgy van vele az ember, hagyjuk az egészet és vegyünk egy PC-t (azért nem MAC-et, mert itthon kb. ugyanabban a helyzetben van, mint az Amiga, mégha a hardver része korszerű is).

Aztán az ember előveszi a "józanabb" eszét. Rengeteg pénzt fektettem a gépembe, ezt - még ha el is adnám - nem kapnám vissza, vagy elég kevés dolgot tudnék használni az esetleges PC-vel (LS-120-asom, a nyomtatóimat). Egy platformváltás esetén egy csomó új programot kellene beszerezni az új hardver mellé. Egyszerre kellene kiadnom 200 000 - 300 000,- Ft-ot.

Jó, lenne egy "szuper" PC-m, de mire használnám? Igen, hát nagyjából csak ugyanarra, mint az Amigám. Már nem igazán játszom, néha egy kis stratégia, vagy pinball (SlamTilt rulez!). Zenét inkább CD-n hallgatok, nem raknám tele MP3-as fájlokkal a winyót. Filmet videón nézek, még nem kell nekem a drága DVD. Mivel zenét írni nem tudok, ezért mindegy, hogy ezt 8 vagy 16 biten nem csinálom. Internetezni az Amigámmal is lehetne, bár a WEB-hez talán lassú, de PC-n sem Net-eznék otthonról, nincs erre pénzem. (Ez már nem igaz! Az Amigámmal már Internetezek, bár pénzem még mindig kevés. Ha van rá idôd, akkor néz el ide: www.extra.hu/amigos !) Ray-tracing-ezni, grafikázni a PC jóval gyorsabb lenne, de valószínűleg azzal sem készítenék jobb képet, mint az Amigával. Szövegszerkesztéshez (a '92-es ProWrite rulez!), de sokszor még a DTP-hez is elegendő a '030-as prockóm, minek ide Pentium II?! Programozni (akármennyire is hihetetlen ;-)) (Hát eddig még csak csak úrrá lettem magamat, de ezt már csak nem hihetem-Emeric SH :) Amigán is lehet. És még Demo-kat is nézhetek a régi gépen.

Másrészt az "új" PC is elavul igen hamar (jó, ha 3 hónapig korszerű marad). Az esetleges állandó tuningolása (ha máskor nem is, de egy új Windows kibocsátásakor biztos, hogy fejleszteni kell ;-)) egy csomó pénzt felemésztene. Aztán hiába a gyors proci, winyó, CD-ROM, gyakran igen lassú az a "szuper" PC. A programok és az oprendszerek is legalább ugyanannyira labilisak, mint az Amigán. Ezenkívül a gép uralkodik a felhasználón és nem fordítva. Akármekkora winyót is vesz a gépébe az ember, ha nem csak szöveget szerkeszt (bár a Word 2 kbyte-os ASCII file-ból megformázva csinál 20 kbyte-ot ;-)), akkor hamar meg fog telni. A PC-s programok többsége nagy terjedelmű, alapvetően lassú, és tele vannak zsúfolva egy csomó olyan funkcióval, amit a felhasználó nem is igazán használ.

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy az Amigámat jobban ismerem, a PC-n elég sok mindent újra kellene tanulni, megszokni. Mivel PC-t is használok néha (munkahelyen, meg az öcsémnek is az van), így van egy kis összehasonlítási alapom. Be kell vallanom, hogy PC-n dolgozni nekem nem olyan érzés, mint Amigán. Valahogy jobban érzem magam a lassú gép, meg az interlace-s képernyő előtt.

És valahogy az Amigás közösség is jobb. Valahogy jobban összekovácsolódott, a "sanyarú" helyzet fanatikusabbá tette őket. Itt nem nézik le a "csórót", akinek nincs pénze a "hiper, szuper" hardver megvételére. (Nem úgy, mint egyes PC-s játékújság újságírói.) Itt csak az számít, hogy Amigás vagy. Nem azt nézik, hogy mivel csinálod, hanem azt, hogy mit csinálsz. Sőt, talán egy gyengébb hardveren létrehozott alkotást jobban is elismer az ember. Ha meg "nagy" cégek nem fejlesztenek a gépünkre, nem írnak nekünk újságot, akkor ez a közösség megcsinálja magának. Mert hiába nem támogatják a gépünket (tisztelet a kevés kivételnek) hardver és szoftver gyártók, hiába nincs igazi gazdája az Amigának, még mindig él, és ha a felhasználók nem hagyják ott, élni is fog.

Természetesen mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy hogyan tovább. Marad a régi gépe mellett, vagy továbbfejleszti azt, esetleg kivárja egy új Amiga megjelenését (még ha esetleg nem is így fogják nevezni), vagy platformot vált.

- Alex '91 -

 

 

 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks