SpaceHawks' WorldNews
Issue #16

Levrov a Trashcan-bõl

Tisztelt Emeric SH! (Az én vagyok, bár nem hívnak tiszteltnek...-Emeric SH)

Na, látom, jól kiírtad magad (majdnem hosszabb lett, mint az eredeti cikk ;-))! (Hát igen, igyekszik az ember-Emeric SH) (És a cikk címét is sikerült megváltoztatnod ;-).) (Jujj, ez nem direkt volt, Napi2 gyorsan fel is hívta rá a figyelmemet-Emeric SH) Ekkora hévvel talán egy ellencikket is írhattál volna (mindkét cikk table-ben, parallel ;-)). (Gondolkodtam ilyenen, de én 8 párhuzamos cikken gondolkodtam, mindegyik cikk 4 karakter szélességben ugye-Emeric SH) Egyébként köszi, hogy megjelentetted az "irományaimat". Én leírtam a véleményemet egyes dolgokról, Te pedig hozzáfűzted a Te véleményedet. Mostmár a Tisztelt Olvasó dolga, hogy eldöntse velem, Veled, vagy egyikünkkel sem ért egyet. (Miért hiszem én ez utolsót?-Emeric SH :)

A cikkeimmel kapcsolatban: ha netán tárgyi tévedéseim lennének (elôfordulhat), akkor ezúttal mindenkitôl (Tôled is) elnézést kérek! (Nincs mit. Pláne, hogy mint kiderült, állítólag nekem is voltak-Emeric SH)

A "kommentekkel" kapcsolatban:
- Megfogtál, a Red Alert hardverigényét nem tudom, de a srácok 166 MHz-es MMX procin (csak "félve" merem leírni, hogy még a '060-as 50 MHz-en is ennél kisebb teljesítményű), 16 MB Ram-mal játszottak vele. Aztán, hogy ennél gyengébben elmegy-e? (Ehhez még annyit, hogy pl., a Settlers, a Dune II, a Colonization Amigán jóval "gyengébb" hardverrel is beérik, mint a PC-n.) (Például én 040/25 procin végigjátszottam a Quake-t. Mondjuk néhányan még ma is hülyének néznek miatta.-Emeric SH)
- Azt a programozási eszmefuttatást nem értem. Én azt írtam, hogy új, Amigás játékprogramokat 68k-ra már nem érdemes írni (persze konverziók azért jöhetnének erre is!), csak PPC-re, mert ez valóban van olyan erôs, hogy a kor igényeinek megfelelô minôséget tudjon produkálni.
- Annak örülök, hogy már itthon is sok PPC tulaj van (jó lenne egy ilyen az én gépembe is ;-)). De hányunknak van még 68k-ja, és egy PPC tulajra hány Pentiumos PC tulaj esik?

(Engem is szoktak ilyen arányok zavarni, néha egyenesen kétségbeejtô. Mondjuk ha háromszor annyi Amigás lenne mint Pentium tulajdonos, azt hiszem nem ilyesmikrôl beszélgetnénk, hanem mint egyik híres írónk történetében: kinek adjunk kölcsön, hiszen már nem tudjuk mire költeni ezt az eszméletlen költségvetést, mindenki csak tartozik nekünk, és a mocskok még fizetik is a törlesztést, végképp a romlásba taszítva a Magyar Állam költségvetését...-Emeric SH)

És, ha már olyan sok PPC-s Amiga van, akkor a Fusion PPC-t miért csak megfelelô számú elôrendelés esetén készítik el? Talán félnek, hogy nem lesz elég vásárló? (Pedig 68k-n is sokan használnak (használtak) Mac emulátort.)

(Ezt legalább meg tudom mondani. Ugyanis egyrészt ugye ma ez a divat. A Phase5 nem azért rendezett elôrendelést, mert félô volt, hogy nem lesz aki PowerPC kártyát vesz (az a megdöbbentôen rövid idô, ami alatt megvolt a szükséges számú elôrendelés bizonyítja ezt a legjobban), hanem mert ez a sikk. Másrészt pedig a Fusion-nal több probléma is van. Példának okáért a PPC tulajdonosok rettentôen vágynak már egy 68K Mac emulátorra - magyarán legalább egy PPC Mac emulátor lenne az, ami itt tömegeket mozdíthatna meg. Másrészt meg a Fusion készítôivel többeknek volt itt problémája, és nem nagyon sikerült empátiát ébreszteniük az emberekben. Harmadrészt meg ugye itt a mégsem annyi PPC felhasználó, aki meg jól megvan a 68K verziókkal. Negyedrészt pedig végül van itt készülôben mind Amigára mind pedig általánosabban Linuxra PPC Mac emulátor. Titokban és versenyen kívül pedig talán azt is megemlíthetnénk, hogy a Fusion elôrendelése bizony csúnya drága volt, a végsô árról nem is beszélve.)

Meg a nagyobb játékkészítô műhelyek is rohanvást kezdtek el újra Amigára fejleszteni ;-). (Tudod, az "nagyon jó" érzés, amikor a kollégám megmutatja a mára már a PC-k között is elavult gépen (233 MHz MMX 32 MB Ram-mal és valami 2 MB-os gyenge videokártyával) (Ez a gép már nem elavult... Ez relikvia.-Emeric SH) pl., a FIFA '99-et, és azt mondja: "Na, ilyen van Amigán?!". És akkor mondaná az ember, hogy ugyan az enyém ezt nem tudná (látta már a gépem), de egy PPC-is, Permedia2-es Amiga röhögve megcsinálná ugyanezt. De mégse mondom, mert tudom, hogy ez a program NINCS Amigán, és valószínűleg több más programmal egyetemben nem is lesz. (Na nem a Microsoft termékeit hiányolom ;-). De, ha mégis kiadnák rá, akkor természetesen bemegyek a legközelebbi szoftver üzletbe, és megveszem /persze egy kicsit drágábban, mint a PC-s verziót, mert mi olcsót nem vásárlunk ;-)/, pontosabban megvenném, mert nem hiszem, hogy itthon ezt meg tudnám tenni.) (Hát, mivel nekem annyira nem hiányoznak a játékok, sôt fél kezemen meg tudom számolni azon PC-s játékokat, amelyek hiányérzetet keltenek bennem... Talán a Turrican I-el kellene villognunk... Nekik meg ilyen nincs - egy ideje.-Emeric SH :)

Sajnos, Veled ellentétben, nekem még nem volt szerencsém sem iMac-kel, sem PPC-is Amigával dolgozni. (Akkor meg miért írok olyanról, amit igazán nem is ismerek?) De mások cikkei (többek közt a Tieid) alapján alakítottam ki a saját véleményem. (Lehet, hogy én nem (csak) azt láttam meg bennük, amit a cikkeket írók szerettek volna?) (Ez elképzelhetô. LouiSe cikkeit meg én szoktam félreérteni. Eddig én úgy hittem, hogy a Linux az isten, de látnod kellett volna ma reggel, Amikor arról cseverésztünk, hogy Linux lesz az alapja az AmigaNG-k operációs rendszerének.-Emeric SH)

- A HD ára valóban esett, de ez csak jó. (Különben vidéken általában kissé magasabbak az árak, mint a fôvárosban, meg winyója és kereskedôje válogatja, hogy mennyibe kerül (olcsót nem veszünk ;-)!).) (Ne is. Bôven elég, ha rá van írva, hogy Quantum-Emeric SH) De én ennél még jobban örülnék, ha a PPC ketyerének és a BVision-nek esne minden hónapban pár ezer forinttal az ára. (Mibôl van ez a két kártya, aranyból? ;-)) (Tus. :] Bár ha a korábbi Amigás grafikus kártyák áraihoz hasonlítjuk, mindjárt szolídabb-Emeric SH) Tudom, nem a magyar, hanem a német fizetésekhez van mérve az áruk, és a Mac-es cuccok árával összehasonlítva már nem is annyira magas.

- A procik teljesítmény adatait egy magyar Amigás honlapról vettem. (Na majd beszélünk a fejükkel-Emeric SH :) E szerint:

- PPC 603e 200MHz CPU95 int: 5.3
CPU95 fp: 4.0 (ennél a 160 MHz-es valamivel gyengébb)

- Pentium 200MHz CPU95 int: 5.5
CPU95 fp: 4.2 (ha Neked a PII 350MHz-es is elavult, akkor ez még annyira!)

- PPC 604e 233MHz CPU95 int: 10.3
CPU95 fp: 7.3 (ez a G3-assal összevetve nem is olyan rossz!)

- PPC 750 233MHz CPU95 int: 11.0
CPU95 fp: 8.1

- Pentium II 333MHz CPU95 int: 13.0
CPU95 fp: 9.6 (ezt kb. a Celeron is tudja)

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy maguk a rendszerek is így viszonyulnak egymáshoz, és én csak a procikról beszéltem. (Persze elképzelhetô, hogy ezek a számadatok nem érnek semmit, és valóban Neked van igazad. Én nem tudtam tesztelni ;-).) (Fene tudja. Én a Spec-el kezdôdô statisztikákkal úgy vagyok mint Winston Churchill. Csak azoknak hiszek, amelyeket én magam hamisítottam-Emeric SH)

- Az IDE csatiról csak annyit, hogy az iMac-be is belerakták (meg az Amigába is), és biztos, hogy jobb a SCSI, csak drágább. (Tudom, pénz nem számít! ;-)) (Hm. Pedig az Amigában is azért van ide, mert számít-Emeric SH)
- A 2 MB-os kártyán egy PC-s csak mosolyog (az öcsém (1 éves, elavult) PC-jében is 4 MB-os van, meg az Amigámba is 2 MB Chip Ram), a 6 MB Ram-os már a játékra is jó(obb).
- Na, most örülünk, hogy a Phase5 leendô G3-asára (meg a Sony új konzolaira) FireWire kerül? Csak legyen olyan hardver is, amit rá lehet tenni (ilyen kamerák már vannak), és legyen hozzá Amigás szoftver is. Azért biztos az USB-nek is vannak elônyei, különben az Apple miért használja? (Mert Bill Gates rákényszerítette ;-).) (Vannak valóban. Például elôsegíti a számítógép mosógép szintre degradálását. Bár ez eddig is egész jól sikerült.-Emeric SH)

- Isten ments, hogy itt a Windows-t pártoljam, szerintem se egy nagy durranás. Csak, erre van játék, míg Linux-ra (meg OS/2-re) nem igazán. (A megfogalmazás nagyon pontos. _Csak_ erre van játék. De csak hogy lássuk, mirôl is van szó igazán. Nem egy barátom van, aki végletekig utálja, mégis megtartja a Windowst, pedig sokuknak már megvan, hogy munkára és egyebekre mit használnak. "Az Amiga játékgép..."-Emeric SH) Azért sokaknak ez is fontos (vagy ez a fontos). Egy márkás PC-n azért többnyire megy a Plug and Play, persze ez sem mindig tökéletes (azért a PC-n ne vesszünk össze ;-)!). (De már Amigán sem minden tejfel, ha Raven-nek többszöri késérletre sikerült csak a CyberGFX-et felrakni, meg ugye FlashROM-okat kell már itt is írogatni stb. (Na majd ha megismered Ravent... Mindjárt minden értelmet nyer.-Emeric SH) Hova lett az a nagy felhasználóbarátság? A PC lassan az lesz, míg az Amiga - ami eddig az volt - lassan már nem lesz az.) (Ebben viszont van valami. A dolog azonban úgy áll, hogy a megmaradt Amigásoknak ez az, ami tökéletesen megfelel.-Emeric SH)

- Nekünk pont az tett be, hogy a PC lett a játékgép. Addig senkit sem érdekelt, amíg csak a titkárnôk idegeit borzolta. Amikor megvettem az elsô Amigám, ajánlottak nekem egy XT-t kb. ugyanannyiért. Az Amigának szép, színes grafikája volt, az XT-nek villódzó, zöld képernyôje. Az Amigának fantasztikus hangja volt, az XT-nek csak csipogott a hangszórója. Akkor fogalmam se volt, hogy mi van a két gépben, de az Amiga jobbnak látszott (jobb is volt). A látvány, hang alapján döntöttem, és nem azt néztem, hogy milyen proci, hány mega ram van benne. Ha ma egy srác elé odarakod a MAI PC-t, meg egy MAI Amigát, akkor mit gondolsz mit fog választani? (A PC-n ne a Tetris-t futtasd, az Amigán meg a Quake PPC-t! ;-).) És pláne akkor, ha az is kiderül, hogy mindkettô kb. ugyanannyiba kerül. Ôt sem fogja érdekelni, hogy mi van a gépben, csak a látvány alapján fog dönteni. (Nem érdekli, hogy Pentium vagy PPC, Windows vagy AmigaOS, 32 vagy 64 MB Ram.) (Ki tudja miért, mégis ez a PC volt az amely átvette az egyeduralmat. Úgyhogy ezt a látszólagos hátrányt én nem tartom annyira kétségbeejtônek-Emeric SH)

- Én azt írtam, hogy SZINTE lehetetlen programokhoz jutni, és nem azt, hogy nem is lehet. A probléma ott van, hogy az országban van 2-3 Amigával is fogalkozó üzlet, míg Szegeden (hozzám ez van közel) csak a belvárosban egymást érik a PC-s boltok. (Belegondoltál, hogy ezek mind meg is élnek?! Mi meg szinte azt a pár boltot sem tudjuk fenntartani.) (Sajnos azzal, hogy több a PC felhasználó nem tudok mit csinálni. Hiába mondom nekik, hogy vegyenek más gépet, nem vesznek...-Emeric SH :)

- Igen, 2 db G3-as procival legyen felszerelve az új Amiga! (Gondolom, Te is erre gondoltál ;-).) (G4-est akarok!!!-Emeric SH)

- A WinUAE kérdésben nincs vita! Én ezt, csak mint lehetôséget említettem meg, lehet, hogy valakinek ez is elég.

- C64, ZX Spectrum - itt meg én mosolyodtam el :-) (Nagyon helyes, legalább felszabadult mosolygós perceket tudunk szerezni egymásnak-Emeric SH :) - kérdésben csak annyit, ha 1000,- Ft-ért is veszed ôket, akkor is drágák! Én nem azt mondtam, hogy minél olcsóbbat kell venni. Hanem azt, hogy az egységnyi pénzedért lehetôleg minél többet, jobbat kapj! (Persze, ha ezer forintod van, és gépet szeretnél, akkor vegyél egy ZX81-et ;-), mert ennyiért lehet, hogy ez a legjobb.) És lehet, hogy akinek megvan a megfelelô winyója, CD-ROM-ja stb. és 100 000,- Ft-ja, az a PPC kártyával jön ki a legjobban! (Mindenki döntse el, hogy neki mi a jobb!) És a számítástechnikában is igaz az az alapvetô szabály, hogy ami nagyon olcsó, azt valószínűleg már nem is igázán éri megvenni. (Ez viszont fordítva nem mindig igaz-Emeric SH)

- A PC konfighoz és árhoz. Ma ugyanennyi pénzért jobbat kapsz, vagy ugyanezt kevesebbért veheted meg. Lehetett volna olcsóbbat vagy drágábbat is nézni, de kb. ennek az ára volt a legközelebb az Amigás konfig árához. Hogy mára már elavult? És a '92-es Amigád és a '98-as iMac meg nem?! (Ezzel ne gyere, a PPC kártyádat sem az idén tervezték ;-)!) (Hehehe. Ha ennek az ára lett volna legközelebb az Amigás konfig árához, akkor nem a PC jött volna ki legolcsóbbnak-Emeric SH)

- A entry level iMac kérdésében sincs vita! Ezt valóban így tervezték, és valóban nehezebben (és drágábban) bôvíthetô. Ettôl függetlenül sokan megvették, és 1998-ban - sokak szerint - az év számítógépe lett. (Ha meg a az iMac tulaj késôbb mégis bôvíteni szeretne, akkor meg átépíti a gépét egy PC házba ;-).)Egyébként én örülnék annak is, ha kijönne egy "iAmiga", ami lehet, hogy az iMac-hez hasonlóan nem lenne nagyon forradalmi (itt is inkább csak a design egyedi), de a kor technikai és ár szintjén állna. (Aztán csak összespórolnánk a rávalót ;-).) (Jellemzô módon az iMac nem azért népszerű, mert jó (mondjuk az, de ez csak másodlagos kérdés), hanem mert "dizájn", és nagyon megfelel az igénytelen sorvadtagyú divatkolbászoknak-Emeric SH) (Itt követve meg mindenkit, akiket nem ezek a szempontok vezettek az iMac megvásárlására, hanem természetesnek tudják, vagy szeretnék tudják, hogy az emberek tudják, mi is van a burkolat alatt-Emeric SH)

- "Valamint mindent egybevetve minden további nélkül a PC a legjobb választás, és a három felsorolt alternatíva közül valóban azt érdemes megvennünk - ha nem vesszük számításba, illetve figyelembe azokat az okokat és indokokat, amiért egész sok ember nem teszi." Ezt Te írtad, és nem én, mégha ezt (is) ki lehet az irományomból olvasni! Én nem tettem le a voksom egyik gép mellett sem. De, ha gondolod, akkor írd meg, hogy melyek azok az "okok és indokok", hogy PPC kártyát vagy netalán iMac-et vegyünk (biztos, hogy szólnak érvek mellettük, mert különben nem vett volna senki sem PPC-t az Amigájába, vagy iMac-et)! (Ha már itt vagyunk... Neked miért van Amigád? És nekem..?-Emeric SH)

Ugyan lehetne még sok mindent írni, de már így is lehet, hogy túl lett "lihegve". (Félek én kezdtem-Emeric SH) Én itt befejezem, kirakom a pontot, nem szándékozom holmi "levélháborút" folytatni. Remélem nem voltam "keményebb", mint Te, ha netán mégis, akkor nem volt szándékos, és ebben az esetben elnézést. (Viszont-Emeric SH) Bár a levél Neked szól, ha gondolod, akkor berakhatod a Magba (, és élhetsz a "kikommentezem" szenvedélyednek is ;-)) (Élek, élek!-Emeric SH), de nyugodtan a Trashcan-be is teheted. (Na majd csak figyeld, hol találod meg...-Emeric SH :)

Üdvözlettel: Alex '91

 

 

 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks