AOS3.5 REVIEW

99.08.30

Amiga OS 3.5 pre review

Az Amiga az idei Amiga Downunder Show-ra igérte a 3.5-ös OS-t. Szokás szerint ismét csúsznak a dolgok, de azért egy bétaverziót megjelentettek az új OS-ünkből. Ebből a pre release verzióból még hiányzik egy-két dolog (a teljes dokumentáció, a 4 GB-nál nagyobb particiók kezelése, és a teljes hálózatkezelés), de azért már mutat magáról valamit.
Az új OS csak CD-n jön ki, ami egy tetszetős dobozban kapott helyet. A dokumentáció HTML és PDF formátumban lesz olvasható, mert ezek platformfüggetlenek, így (elvileg) bármilyen gépen olvashatók.
Az installáció két lépésben történik: Az első egy pre-installáció, mely eltávolítja a kickstart romicon.library-t, és a workbench.library-t, és felmásolja a lemezen lévőket. Ezután jön egy reset, majd az új OS valódi installálása. Természetesen új installert is kapunk az OS-hez, mely már háttérképeket, hangokat, és képeket is meg tud jeleníteni.
Az installer az új OS-sel nem kompatibilis programokat a wbstartup fiokból a wbstartup.off fiókba teszi. (pl. Az ARQ nem műxik az új OS-sel. Kiváncsi vagyok az MCP-hez mit fog szólni :) ).
Az új Workbench-ünk immár szebb lett, jobb lett. (pl. Ha egy új fiókot csinálunk a nevét a létrehozás előtt megkérdezi, és ha mégsincs szükségünk rá, akkor el tudjuk cancelezni, és a fiók nem jelenik meg.)
Az ablakok slider-e is jelentős fejlődésen esett át. Immár az ikonok azonnal scroll-ozódnak, ahogy a slider-t mozgatjuk. Ezt egyébként a kurzormozgató nyilakkal is megtehetjük. Néhány új short-cut is helyet kapott: Ha egy ikont meg akarunk nyitni, akkor elég az első néhány betűjét begépelni, és a hagyományos jobb Amiga + O kombináció megnyitja azt. A végső verzióban még sok másik gombkombináció helyet fog kapni. Az 1.x-es OS-ből ismert fuel-gauge is visszatért, de sokkal szebben néz ki, mint elődje.
Új menüpontok is megjelentek: a "Clean up by... name, date, type, size", és a "Resize to fit". Ezekkel a Workbench használata még emberközelibb lett. A file requester a képernyő közepén jelenik meg, és egyéb új funkciókat is tartalmaz. Ezen kívül, ha egy iconra klikkelünk, és annak defaul tool-ja nincs meg, akkor egy filerequester jelenik meg, és ennek segítségével kiválaszthatunk egy új default tool-t.
Másolásnál egy progress bar jelzi, hogy épp hol tartunk. A 3.5-ös OS a Glowicon-okat használja. Az új icon rendszer a newiconokkal felülről kompatibilis, ezértr nem szükséges annak installálása. Tehát az új OS 3 féle icontípust támogat: standard iconok, newiconok, glowiconok. Az iconok editálásához új icon editort is mellékeltek, melynek van egy nagyon király menüpontja: az "Add glow". Így bármilyen glowicont tudunk készíteni mi is.
A Preferences programokat is átdolgozták a ReAction GUI Toolkit segítségével. Némelyik program a megjelenésén kívül új funkciókat is kapott: pl. A Pointer Prefs-ben a rajzeszközök teljes arzenálja rendelkezésünkre áll. A Locale is sokkal szebb, mint elődje volt.

Ennyi lett volna az Amiga OS 3.5 pre release rövid tesztje. Véleményem szerint érdemes lesz megvennünk az upgrade-et.

  
 
 
 

 

Bebe


 

 

 

You have information? Submit your news or informations either in Hungarian or English. Your news will be highly appreciated.

 
     
 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks