PHASE5 G4

99.09.04

Meghalt a király - éljen a király!
(We'll crush all Pentiums available!)

A Motorola after/before schedule, azaz a beigért után, de a várt határidõ elött szállította az XPC7400, azaz G4 processzorait, amelyre válaszul a Phase5 csaknem a hír nyilvánosságra kerülte pillanatában törölte teljes tervezett G3 sorozatát, amelynek helyét ugyanaz a kártyasorozat veszi át, de csak és kizárólag G4 processzorokkal.

Ezen felül, lévén a változás kis csúszással fog járni (például az Apple-nek meg kell gyõznie az Amerikai hatóságokat, hogy a desktop PC-k piacán eddig elképzelhetetlen erejû processzor szabadon exportálható legyen) ezért ugyan a kiadás határidejét Október 15-re tolták, azonban ismét meghosszabbították a kedvezményes elõrendelést Szeptember 15-ig!

Aki már elõrendelte kártyáját (kivéve a BG3/300 megrendelõit) nem kell tennie semmit, automatikusan, ugyanazért az árért (!) G3 helyett G4 processzorral fogja megkapni kártyáját. (Gondolom sokan fognak fukkolni a húzás miatt :) A BG3/300 megrendelõinek külön ajánlatot tesz majd a Phase5. (Melynek mibenlétét nem tudjuk sajnos, lévén én BG3/400-at rendeltem)

Új és örömteli hír az is, hogy a Phase5 úgy tûnik mégsem adta fel: az új kártyákon MÉGIS LESZ POWERUP library. Ez már csak azért is örvendetes, mert a propaganda ellenére a PowerUP lényegesen több programmal rendelkezik, és azoknak futtatása az új kártyákon eddig meg nem válaszolt kérdés volt. A hírekbõl viszont eltûnt a WarpOS - ami azt jelenti, hogy valószínûleg ugyan fel lehet tenni a kártyákra az egyik kernelként, azonban ez nem lesz gyári beállítás, aki akarja felteheti.

A G4 processzor egyébként (ha hinni lehet az Apple legfrisebb sebességtesztjeinek) átlagosan egy elméleti 800 MHz PentiumIII teljesítményét nyújtja 400MHz-en. (Azért elméleti, mert nemigen van még tesztelhetõ 800 MHz-s PentiumIII). FPU teljesítménye, amelyben mindigis messze verte vetélytársait a G4 esetében a szinte már hihetetlen 1 gigaflops felett lesz!

Ezzel a kártyával elérhetõ az, hogy nemcsak gyorsabb gépünk lesz, mint a szomszéd kvéker gyereknek, hanem gyorsabb processzorral rendelkezõ gépünk lesz, mint akármely egyprocesszoros PC-nek a föld kerekén!

Tettünk már ugyan korábban említést róla, ismét meg kell azonban ismételnük a dolog jelentõségét: csaknem egyedülálló pillanat az Amiga történetében (a korai kezdeteket leszámítva), hogy ismét nemhogy a világ élvonalába tartozó, de egyenesen legelsõ technológiát nyílik módunkban alkalmazni, széles körben alkalmazott Intel-es erõgépek tucatjainál tehetjük gyorsabbá akár ezerkettesünket - a teljesítményért számított meglehetõsen szolíd árért. (Discounted preorder price for BG4/400 = 669 EURO+LT!!!)

A helyzetünk pedig nagyban hasonló lesz a 93-94 korai PC-k helyzetéhez (már ugye elnézést a rossz hasonlatért) - a konkurenciát meghaladó teljesítményt immár csak szoftveresen kell megtámogatni, hogy elõálljon az új, élvonalbeli és vetélytárs nélküli asztali gép:

Az AMIGA powered by the pentium killer G4.

 

Emeric SH


 

 

 

You have information? Submit your news or informations either in Hungarian or English. Your news will be highly appreciated.

 
     
 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks