A Voyager az élre tör

99.10.15

Voyager az élen?

Szinte semmit nem lehetett még hallani az új Voyager-rõl, amikor az IBrowse már úgy tûnt fejlesztésének végsõ fázisába lép, azután nagy hirtelen elkezdtek becsapódni a Voyager previewek.

Ezek közül is a legutóbbi, a pre4 tette a népekre a legnagyobb hatást. Személyes vélemény szerint az új Voyager adja AGA gépeken a legjobb képet, rendelkezik immár mûködõ (igaz, csupán alap) javascript támogatással, és ami még egyáltalán nem elhanyagolható, van VFlash plugin-je is, amelybõl már kinnvan a PPC verzió is. (amely ugyan azon kívül, hogy mûködik, egyelõre nem tartalmaz túl sok újítást, talán csak hogy gyakrabban fagy vele a Voyager, de csakúgy mint a V3, ez is preview szinten áll).

Ezzel pedig a Flash formátum utat tört magának az Amiga világába is, szerencsére vagy sajnos az mindenki saját véleménye szerint értelmezhetõ. Mindenesetre az Internetezés színvonalát és élményét klasszisokkal képes megemelni, valamint sokkal rugalmasabb, mint a HTML oldalak.

Persze a flash tökéletes példája annak is, hogy mihez kezdjünk bukott programjainkkal. A Flash elõdje ugyanis a Macromedia Future spLASH animator nevezetû programja (a nevébõl meglepõen egyszerû kirakni azt, hogy flash), amely jóindulattal szemlélve is mindössze mérsékelt sikert aratott. (Gyakorlatilag semmire nem lehetett használni, mert minden formátumban, amit használni lehetett valamire sokkal jobb animációs programok álltak rendelkezésre)

Nem baj, létrehoztuk a legújabb internetes adatformátumot, amelynek mint említettük kapitális képességei vannak, azonban tulajdonképpeni elõnyei a hátrányai is: bináris, tehát immár csak flash szerkesztõvel módosítható, publikálható, ergo nehezen visszafejthetõ egy kész flash, nagyon sok mindent integrál magába ellenben meglehetõsen kevés platformon szerkeszthetõ - ezzel megintcsak hozzájárul picit bizonyos platformok elszigeteléséhez. Ráadásként editora túlságosan sok mindent hordoz még magában a Future Splash-ból, ezért bizonyos tulajdonságaival a kiforratlanság, néhol egyenesen fapadosság érzetét kelti. (Ebbõl semmi nem látszik a kész animációkon, ez elõnyére szól).

Folynak törekvések a flash elfojtására is, tehát továbbra sem szabvány (egy ideig azt hiszem még nem lesz az), és nagy cégek vannak ellene. (Adobe, Microsoft) Kénytelen kelletlen támogatják persze, hiszen rendkívül népszerû...

Éppen népszerûsége miatt volt nagy dobás a Voyager Flash pluginje. A Voyager demóhoz pedig ezentúl nem kell keyfile, maga a Voyager stabilabb és gyorsabb lett, a gombjai átrajzolhatóak, a megjelenítés minõsége is elképesztõ mértékben javult (256 szín a halála az Explorernek és Navigatornak is, elképesztõ rondákat tudnak mutogatni néha). Egyszóval nagyon beleerõsített a Voyager a véghajrában, az IBrowse-nak valami nagy dologgal kell kijönnie ahhoz, hogy a két böngészõ végleges verziójának kibocsájtásakor megintcsak többet tudjon... Én azt mondom csak így tovább...

http://v3.vapor.com/

Emeric SH




 

 

 

You have information? Submit your news or informations either in Hungarian or English. Your news will be highly appreciated.

 
     
 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks