GLOBAL_LINKS
DOWNLOAD_AREA
NEWS_COLUMN
 
   
   
   


THESE PAGES ARE FREE OF

JAVA
JAVASCRIPT
FRAMES

STORED ON A LINUX SERVER, AND RUNNING SPACEHAWKS' OWN LINUX BASED VOTING AND MESSAGE BOARD CGI.

NO MICROSOFT RELATED PROGRAMS WERE USED TO CREATE THIS SITE.

VOYAGER
IBROWSE
AWEB
 
MSIE


 






SPACEHAWKS
WORLDNEWS
ISSUE 17
     
Moovid PPC

Mint arról a Betatesterek mesélhetnének, meglehetôs ideje folyik a már mindenki által oly jól ismert, és azt hiszem méltán állíthatom - a jelenlegi legjobb Amigás AVI/MOV lejátszó PPC verziójának fejlesztése.

Ketten állnak a project mögött, név szerint pH03N1x, a Moovid 68K szerzôje, illetve Rachy, akit talán mint a Font lemezújság fôszerkesztôjét ismerhetünk. A fejlesztést természetesen - mondhatni meglehetôsen - megnehezítette az a tény, hogy pH03N1x nem rendelkezik PPC kártyával. Ígyhát a dolog legfôképpen számos felhasználó kérésére, de mégis leginkább Rachy hathatós közreműködésével lépett túl a kezdés nehézségein.

Azután Petike következett - akit talán mint a Petike művek (más nevén PC Pince) mögött álló emberkének, de még inkább mint az Amiga Világ fôszerkesztôjének (MTFU :) ismerhetünk. Petike ugyanis megelégelve pH03N1x siránkozását (pH03N1x meglehetôsen érdekes személyiség, fôleg azt illetôen, mire mennyi pénzt hajlandó kiadni), hogy nem kap senkitôl ingyen PPC kártyát, és biztosított számára a fejlesztés idejére egy 603e/240 040/25 kártyát. Végre nem volt tehát immár akadály a Moovid PPC és elkészülte között.

Így is történt. Megjelentek a Béta verziók, és végül eljutottunk oda, ahol ma vagyunk. Voltaképpen van egy rendkívül stabil, még egyelôre korlátozott, és hibrid, de legalább hiba nélkül működô MoovidPPC-nk.

A program nagyban épít a 68K változatra, olyannyira, hogy még mindig ez alkotja fô gerincét, és tökéletesen működôképes a PPC rutinok nélkül is. (Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az újonnan megjelent "noppc" kapcsoló is a Moovid paramétereinek sorában). A PowerPC rész VBCC illetve PPC assembly rutinokból áll, követve a 68K moovidból már megismert minôségű optimalizálás hagyományait.

A Moovid a PPC rutinokkal - a támogatott codecek esetében jelentôsen - mindenképpen gyorsabb lesz, mint az adott gépben megtalálható 68K processzorral egyedül lehetne. Ennek ellenére azonban a PPC rutinok egyelôre nem segédkeznek másban, mint a c2p-ben, valamint 1-2 codec átvételében. Korai lenne tehát native PPC verzióról beszélnünk.

A gyakorlati megvalósításra térve, a Moovid egy libraryt kapott, amely WarpOS alatt 1, PowerUP alatt 2 file-ból áll, és amelyeket a LIBS: assign alá kell másolnunk. (Természetesen azt, amelyiket használni szeretnénk.) Mint ahogy ebbôl mindenki kitalálhatja pH03N1x és Rachy beváltotta ígéretét, és valóban elkészítették mind a WarpOS, mind a PowerUP változatot is!

Ennek ellenére jelen változatában nem tehetünk mást, mint hogy a WarpOS verzió használatát javasoljuk, ugyanis jelen felállásban drasztikus a különbség a két verzió által elért teljesítményben.

Ennek magyarázatát az új Moovid működési elvében kell keresnünk. Programként voltaképpen még mindig a 68K Moovid fut, amely framenként meghívja a megfelelô PPC kernelen futó moovid.library-t, hogy azzal egy-egy funkciót elvégeztessen. Hogy miért nem fut még a teljes Moovid a PPC processzoron annak a program - amely erôsen optimalizált 68K assembly - és a codecek tömegének átírását jelentô feladat nagysága az oka. Visszatérve, a Moovid lejátszás közben nem más, mint egy 68K program, amely sűrűn hívogat PowerPC programrészeket.

WarpOS alatt szinkron módon indíthatja a PPC rutint, majd amikor az elvégezte feladatát a 68K folytathatja tevékenységét. PowerUP alatt ugyanez Amigán már megszokott message-k segítségével, közvetetten történik, tehát a párhuzamosan futó két program közvetlenül nem érintkezik egymással, a köztük zajló kommunikációt a PowerUP bonyolítja le. (Remélem nem mondok égbekiáltó hülyeséget, kénytelen voltam a pH03N1x által a resultokra adott magyarázatra, annak interpretálásában pedig hiányos emlékezetemre hagyatkozni - Emeric SH)

Mivel ezek a message váltások egy lejátszás alatt azonban rengetegszer kell megtörténjenek - lévén ez minden egyes frame esetén megtörténik - egy-egy hosszabb animáció végére a WarpOS esetén megspórolt nem létezô messagekezelés által elért apró különbség már igen komolynak lesz mondható.

Áttérve az utolsó két fontos momentumra: elôször is mint elmondtuk a moovid a PPC rutinokkal felturbózva esetenként jóval gyorsabb a native 68K változatnál, tehát akik a PPC verzió regisztrálását fontolgatják azoknak azt mondhatom, az mindenképpen megéri.

A két kernel közül pedig mindaddig a WarpOS lesz egyértelműen a gyorsabb, amíg a Moovid hibrid 68K/PPC program lesz. Ha egyszer eljön majd a napja, és native PPC verzió készül belôle akkor valószínűleg nem lesz már különösebb különbség közöttük, és nem kell talán majd valamelyiküket külön kiemelnünk. Addigis a PowerUP verzió megléte így is komoly könnyebbség lesz a default rendszerként PowerUP-ot használóknak, hiszen a 68K processzornál azért így is gyorsabb a Moovid, és így nem kényszerülnek zavaró resetre minden használata után.

A készítôknek pedig köszönetet kell mondanunk a mindenképpen lovagias cselekedetért, amit MINDKÉT kernel támogatása jelent részükrôl, és legfôképpen azért, amit oly sokan elmulasztanak: figyelemmel lenni mindenkire, arra, hogy ne legyen olyan, aki egy alkotással csak rosszul járna. Szerintem követendô példa lenne - ha már két kernelünk van - minden fejlesztô számára, hogy mindkét kernel használói számra elérhetôvé tegyék programjaikat, akár anélkül, hogy bármelyik mellett is végleg elköteleznék magukat, akár csak másodlagosként, de biztosítva a másik a rivális kernelen futást. Mindenesetre köszönet nekik. Másrészt pedig köszönet pH03N1x nevében is az ingyenesen biztosított developer kártyáért a PC Pincének, és Petikének, amely nélkül a Friderikusz Show nem jöhetett volna létre... Vagy hogy is van ez. :)

Azért pedig, hogy szemléltessem is valamiképpen mindazt amirôl eddig beszéltem, hogy a hibrid felépítés, és fôként a 68K oldalról történô PPC hívások miatt a PowerUP jelentôsen lassabb a WarpUP verziónál, és ugyanúgy szemléltethessem azt is, hogy még így is mennyivel gyorsabb a 68K önerejébôl elérhetô teljesítménynél következzék egy szubjektív teszt. (pH03N1x default tesztjét azért nem szeretem, mert nem életszerű, hiszen senki nem használja a moovidot hang nélkül az "fps 1000 noskip" paraméterrel. :)

A teszt alanya a LaBlueGirl4Part1.mov, 55733421 byte méretű, közel 9 perces, és 7848 frame-bôl áll. A mérete nagyobb, semhogy loresben lehetne játszani, (ezért 68K-n különösen lassú) de végtére is 14.99 fps esetén következzenek a döbbenetes skipped frame értékek. (AGA, 603e/200, 040/25, paraméterek: "dblpal nogui verbose")

WarpOS - frames skipped: 7(!)
PowerUP - frames skipped: 2951
68Konly - frames skipped: 4427

Emeric SH

 

 

 
(C) Copyright 1999 SpaceHawks

SNEWS16 SNEWS15 SNEWS14